Specialiștii susțin că modul în care dormim este un factor esențial, adesea trecut cu vederea, pentru menținerea unui creier sănătos și a unui corp sănătos. Dacă pentru unii nimic nu e mai mai relaxant decât dormitul pe burtă, cu fața pe pernă, acum ar putea să-și reconsidere acest obicei, potrivit Unilad.

Levitex, o companie care produce perne și saltele care urmăresc în mod special sănătatea coloanei vertebrale, explică de ce dormitul pe burtă, pe perioade lungi de timp, poate cauza probleme mari coloanei vertebrale. Asta înseamnă dureri de spate tot mai puternice.

Presiune pe articulații și mușchi, determinând o iritare a terminațiilor nervoase

Dormitul pe burtă pune o mare presiune pe articulații și mușchi, determinând o iritare a terminațiilor nervoase. De asemenea, această poziție riscă să antreneze o tensionare a mușchilor deglutiției, ai traheei și o presiune asupra cutiei toracice, care, în cele din urmă, pot provoca dificultăți respiratorii.

Dormitul pe burtă nu este benefic nici pentru zona cervicală

În același timp, cei care dorm în această poziție trebuie să se gândească la coloana vertebrală, care este supusă eforturilor și care va duce, inevitabil, la dureri de spate. Dormitul pe burtă nu este benefic nici pentru zona cervicală. Când dormim pe burtă, capul se întoarce pe o parte, iar coloana vertebrală se contorsionează. Spatele se curbează, iar vertebrele nu mai sunt aliniate corect. Consecința: dureri și înțepenirea gâtului.

Ce perne ar trebui să alegem

Levitex explică, de asemenea, de ce pernele pe care dorm majoritatea dintre noi, cât mai mari și cât mai pufoase, nu sunt recomandate, dacă ținem la sănătatea coloanei cervicale. Firma recomandă folosirea unor perne cât mai subțiri, de susținere, deoarece acestea sprijină cum trebuie curbura capului, iar dimineața nu vom mai resimți durerile de gât.

Asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm toate pernele mari. Levitex sugerează că o astfel de pernă poate fi pusă între picioare, dacă dormim pe o parte, pentru a ne menține postura.

Care este cea mai bună poziție de dormit

Cea mai bună poziție de dormit este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră medicii, care recunosc că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite. „Există câteva poziții de dormit care, în general, sunt considerate mai bune decât altele pentru sănătate”, spune Robert Pagano, co-fondator al Sleepline, un site de recenzii privind produsele pentru somn.

”Dormitul pe spate, cu brațele lângă corp, este una dintre opțiunile cele mai bune”, spune acesta.

Explicația este cât se poate de simplă: dormind pe spate, coloana vertebrală rămâne aliniată corectă. Multe dureri cu care ne trezim dimineața rezultă din alinierea greșită a coloanei vertebrale în urma unei poziții incomode, care creează puncte de presiune în jurul corpului, în special asupra spatelui, umerilor și gâtului.

Doar 8% dintre oameni dorm pe spate, deși este cea mai bună poziție pentru a permite corpului să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile la stomac și să ne relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, adaugă dr. Shelby Harris, specialistă în medicina somnului.