Cea mai bună poziție este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră, adesea, medicii, care spun că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite. Dacă dormiți pe burtă, probabil că vă bucurați de senzația reconfortantă a contactului întregului corp cu salteaua, transmite Health Digest.

Din păcate, această poziție de somn poate provoca anumite probleme de sănătate. De fapt, experții în somn afirmă că ceea ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când dormim pe spate este, de departe, cel mai rău lucru, în comparație cu alte poziții de dormit.

Mușchii, în mod special, sunt supuși unei tensiuni mai mari. De aceea, mulți oameni care dorm în această poziție se trezesc încordați și cu furnicături la mâini și la picioare.

Dormitul pe burtă provoacă dureri de spate

În primul rând, se știe că dormitul pe burtă provoacă dureri de spate. Potrivit chiropracticianului Andrew Bang, partea lombară este o zonă care este supusă stresului în timpul zilei. Te apleci pentru a ridica lucruri, te antrenezi la sală sau ridici diverse greutăți.

Somnul este unul dintre momentele importante ale nopții în care oferi relaxare spatelui.

„Dormitul pe burtă nu oferă mușchilor spatelui ocazia de a se odihni și de a se recupera”, explică Bang.

În plus, coloana vertebrală nu mai este aliniată atunci când greutatea corpului o trage în jos.

Menținerea coloanei vertebrale într-o poziție greșită și forțarea acesteia să se arcuiască într-un mod care nu este natural, pe parcursul celor 7-9 ore de somn, poate pune un stres major asupra diferiților mușchi ai corpului.

Ce se întâmplă când dormi pe burtă

Răsucirea capului, când pe-o parte, când pe alta, pentru a evita sufocarea cu capul în pernă, este ceva natural atunci când dormim pe burtă. Dar, în acest fel, se pune presiune mare pe mușchii gâtului.

Este ca și când ar trebui să te uiți la televizor din colțul îndepărtat al camerei, cu capul răsucit în lateral, pe toată durata filmului. Ambele experiențe duc la dureri de gât.

De asemenea, dacă ai obiceiul să ridici brațele sau să le bagi sub pernă în timp ce dormi pe burtă, nu faci decât să adaugi o încordare suplimentară mușchilor umerilor. Dacă te-ai trezit cu furnicături sau amorțeli ale brațelor, acest lucru s-ar putea datora fluxului de sânge limitat din brațe.

Nici îndoirea unui picior în timp ce dormim pe burtă nu este indicată când vine vorba de mușchi. Regiunea pelviană, partea inferioară a spatelui și chiar mușchii picioarelor ar putea fi foarte încordați pe tot parcursul nopții.

Dacă ați experimentat oricare dintre aceste dureri musculare, vă întrebați ce se poate face pentru a nu mai dormi în această poziție.

Cum să-ți schimbi poziția de dormit

Cei mai mulți dintre noi ne întoarcem instinctiv în poziția preferată de dormit, în ciuda faptului că știm care este cea mai bună poziție pentru spate.

Unii experți recomandă să schimbi dormitul pe burtă, adăugând o pernă sub pelvis, îndepărtând complet perna de la cap și făcând câteva întinderi ușoare, dimineața, pentru a reduce presiunea asupra mușchilor

Alții îndeamnă să lucrați la schimbarea definitivă a poziției.

Dacă aveți dureri de spate în zona inferioară (zona lombară), nu sunteți singurul. Foarte mulți oameni acuza acest disconfort, care este asociat adesea cu locul de muncă, având în vedere că o poziție defectuoasă pe scaun, în fața calculatorului, fara o susținere a coloanei în zona lombară, poate cauza dureri acute.

Un alt factor prezent în stilul de viață care influențează apariția durerii este poziția necorespunzătoare a corpului în timpul somnului. Prin urmare, ar trebui acordată o atenție deosebită modului în care dormim, chiar dacă nu e deloc simplu.