Schimbarea anvelopelor de iană cu cele de vară era obligatorie în perioada 1 noiembrie şi 31 martie. În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Cum alegem anvelopele de iarnă

Tracţiunea şi aderenţa pe zăpadă şi gheaţă sunt principalele priorităţi pentru performanţa anvelopelor de iarnă. Autoturismul trebuie să fie echipat cu 4 anvelope de iarnă.  Folosirea a 4 anvelope de iarnă reduce riscul de derapaj, oferă o tracţiune îmbunătăţită şi uniformizează comportamentul aututurismului. Anvelopele de iarnă trebuiesc alese în conformitate cu specificaţiile maşinii, la dimensiunile indicate, cu menţiunea că anvelopele mai înguste au o tracţiune mai bună. Atunci când mergi să cumperi anvelope de iarnă, deşi nu dispui de un buget mare, caută să optezi pentru o marcă cunoscută şi de încredere. De asemenea, uită-te după inscripţiile specifice pentru anvelopele de iarnă M+S M.S., M&S, M-S). M+S înseamnă că anvelopa respectivă este catalogată ca fiind “de zăpadă” conform reglementărilor europene.

Când montezi anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă se uzează uşor dacă nu sunt folosite în condiţiile meteo pentru care au fost create. Spre exemplu, la  temperaturi de peste 15 grade Celsius, cauciucurile de iarnă se uzează rapid la frecarea cu asfaltul. În plus, manevrele sunt mai greoaie, iar consumul de combustibil este crescut. Utilitatea cauciucurilor de iarnă se observă, în special, după ce temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Ce sancţiuni riscaţi

Amenzi între 603 şi 1.340 lei , adică între 9 şi 20 puncte de amendă. În plus, Politia reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului, indiferent dacă a fost implicat într-un accident sau nu. În cazul producerii unui accident, administratorul drumului poate cere despăgubiri şoferului pentru a acoperi reparaţiile necesare pentru a readuce infrastructura la starea iniţială.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/elP_34ltdWI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>