România are teren arabil mai scump decât Franța. 10.707 euro pentru un hectar

Eurostat a publicat miercuri, 21 decembrie, noi date care arată că prețul mediu al unui hectar de teren arabil în blocul comunicat era între 3.661 euro (Croația) și 47.290 euro (Luxemburg) în 2021.

Oficiul Uniunii Europene spune că terenul arabil în România s-a scumpit față de anul trecut și este mai scump decât cel din Bulgaria, Ungaria sau Franța, însă este de aproape zece ori mai ieftin față de cel din Olanda.

Anul trecut, prețul mediul al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro, în creștere față de anul 2020, atunci când costa 7.163 de euro.

Bulgaria a avut un preț mediu al terenurilor arabile mult mai mic decât România

Ca o comparație, anul trecut, prețul mediul al unui hectar de teren arabil a fost de 6.096 de euro în Bulgaria, 5.940 de euro în Franţa şi 5.187 de euro în Ungaria.

Mai există și alte țări care au un preț mai mic pentru un hectar de teren arabil față de cel din România, iar aici vorbim despre Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia și Croația.

Datele oferite de Eurostat arată că cel mai mare preț pentru un hectar de teren arabil a fost înregistrat în Insulele Canare din Spania, fiind vorba despre o media de 120.477 de euro pe hectar. Aceleași date mai relevă că cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Ovre Norrland din Suedia, aici fiind o medie de 1.882 euro pe hectar.

Cele mai ridicate prețuri din România sunt înregistrate în București-Ilfov

Datele Eurostat mai arată că cele mai mari prețuri la terenurile arabile au fost înregistrate în regiunea București-Ilfov, fiind vorba despre 10.707 euro pentru un hectar.

De asemenea, cele mai mici prețuri la terenurile arabile din România au fost înregistrate în partea de nord-vest, aici fiind înregistrate prețuri de 6.206 de euro pentru un hectar.

Indiferent dacă vorbim de cele mai mari sau cele mai mici prețuri pentru terenurile arabile din România, ambele categorii au înregistrat nivele mai scăzute față de cele înregistrate în anul pandemic 2020.

Nu în ultimul rând, Eurostat spune că terenul arabil este mai scump decât pajiștile în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, însă există și excepții precum Austrias și Madrid, dar și regiunea Sostines. În aceste regiuni, hectarul de pajiște este mai scum decât cel de teren arabil.