Legea „paradisurilor fiscale” pentru insule și grinduri, lansată prin proiect de Șerban Nicolae, a fost adoptată marţi de deputați cu mare scandal. Astfel, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat inițiativa care instituie scutiri de taxe pentru activități economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfășurate pe terenuri, precum insule, grinduri, sau alte suprafețe de uscat, cu excepția Deltei Dunării și a rezervațiilor naturale.

Deputații au aprobat, cu 177 de voturi “pentru” și 85 “împotriva” proiectului de lege controversat. Raluca Turcan a spus că această lege transformă insula Belina într-un “paradis fiscal”, în timp ce Tudor Benga de la USR spune că actul normativ este o “dedicație pentru Liviu Dragnea”.

Regimul fiscal derogatoriu şi de regim juridic special va fi aplicabil anumitor terenuri cum ar fi insulele, grindurilor și altor suprafețe de uscat, precum și clădirilor construite pe acestea în care se desfășoară activităţi economice, conform actului normativ.

Amendamentul adoptat de comisiile Camerei Deputaților prevede că regimul special fiscal este aplicat și terenurilor din domeniul privat, nu doar cel public. „(1) Prezenta lege instituie un regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcțiilor edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate, în scopul dezvoltării activităților economice, creării de locuri de muncă și creșterii veniturilor bugetare. (2) Terenurile care fac obiectul prezentei legi sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări natural ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică”, prevede proiectul de act normativ.

Comisia pentru administraţie publică și Comisia juridică din Camera Deputaților au adoptat și un amendament prin care sunt vizate de regimul fiscal derogatoriu și terenurile care se află în domeniul privat al statului, nu doar cel public.

„Terenurile la care se referă art. 2 identificate prezentei legi, se transmit în domeniul public și privat al statului și în administrarea unităților administrative-teritoriale corespunzătoare”, se arată în amendament. Inițial, erau vizate terenurile care intrau doar în domeniul public al statului, scrie hotnews.

Articolul din proiectul de lege include și jocurile de noroc. „Activitățile economice ce se pot autoriza pe terenurile menționate la art. 2 sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agreement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora”, potrivit proiectului.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, la finalul ședinței, că proiectul de lege pentru derogări de la taxe pentru activități economice inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae este dată cu „dedicație pentru clienții pesediști” și spune că se creează paradisuri discale „cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării”.