Cu ce se ocupă miliardarul indian care și-a dublat averea în 2021. După ce și-a petrecut 20 de ani construind un imperiu în jurul afacerilor cu cărbuni, miliardarul indian Gautam Adani a trecut la nivelul următor, consolidându-și afacerile și viitorul grupului pe care l-a fondat în domenii ce exced combustibilii fosili.

Adani a devenit treptat un rege al infrastructurii în India, diversificându-și afacerile de la mine, porturi și centrale energetice la aeroporturi, centre de date și afaceri în zona industriei de apărare, sectoare considerate cruciale pentru atingerea obiectivelor economice ale Indiei.

Cu ce se ocupă miliardarul indian care și-a dublat averea în 2021. De la cărbune la baze de date și industrie aerospațială

Miliardarul indian este fondatorul Adani Group, cel mai mare operator portuar din India. Grupul este de asemenea cel mai mare producător și comerciant de cărbune termal din India, raportând venituri de 6,1 miliarde dolari în primul trimestru al anului 2020.

Prin urmare, Gautam Adani, a cărui avere personală este estimată de Bloomberg la 56,2 miliarde dolari, și-a dublat averea în 2021, fiind considerat de Bloomberg miliardarul cu cea mai mare creștere, la nivel internațional, a averii personale în acest an.

Cele șase companii listate pe bursă ale grupului fondat de Adani au raportat o creștere totală a valorii de piață în 2020, anul pandemiei, de 79 miliarde dolari, consemnând cele mai bune 12 luni din istoria lor.

Este cea mai mare apreciere a valorii de piață după cele două cele mai mari imperii de afaceri ale Indiei, grupul Tata și Reliance Industries Ltd., condus de Mukesh Ambani.

În mai puțin de doi ani, Adani a preluat controlul a șapte aeroporturi și a aproape un sfert din traficul aerian al Indiei. El și-a dezvăluit planurile de a a-și spori capacitățile de producție a energiei regenrabile de aproape opt ori până în 2025, beneficiind de planurile ambițioase guvernului indian vizând reducerea emisiilor de gaze de seră, până în 2050, potrivit The Economic Times.

Filosofia de a aduce ”Dezvoltare cu Bunătate”

Activele internaționale ale grupului Adani includ portul australian Abbott Poin și mina de cărbune Carmichael din Australia, considerată a fi una dintre cele mai mari din lume.

În iunie 2019, a primit de la guvernul australian permisiunea exploatării minei, după o așteptare de 9 ani.

În septembrie 2020, Adani a cumpărat 74% din Aeroportul Internațional Mumbai, al doilea cel mai mare din India, potrivit Forbes.

În luna martie 2021, a câștigat contractul pentru a participa la construcția unui terminal portuar în Sri Lanka, țară vecină Indiei care aspiră la statutul de concurent al influenței chineze în regiune.

În februarie 2021, Adani Enterprises Ltd. a semnat un acord cu EdgeConneX pentru dezvoltarea și operarea de centre de date pe tot teritoriul Indiei.

Gautam Adani este fondatorul și președintele Adani Group, care se află printre primele trei conglomerate industriale din India. Este un om de afaceri aflat la prima generație, fiind ghidat de filosofia de a aduce ”Dezvoltare cu Bunătate”, având viziunea de construire a națiunii, se arată pe site-ul oficial al grupului.

Toate afacerile Grupului se concentrează pe construirea de capacități de infrastructură de clasă mondială, care să accelereze dezvoltarea economică a Indiei.

La data de 5 aprilie 2021, cele șase entități listate public ale Adani Group totalizau o capitalizare de piață de peste 100 de miliarde de dolari, cu afaceri în domeniile: energie, porturi și logistică, minerit și resurse, gaze naturale, aeroporturi, respectiv industria de apărare și aerospațială.

În toate domeniile de activitate, Grupul a devenit lider de piață în India, se mai arată pe site-ul oficial.


Gautam Adani. Sursa foto: adani.com