Numai în ultimul an, chinezii au inaugurat cel mai lung pod peste mare, cea mai lungă conductă de gaz din lume şi o cale ferată de mare viteză, ce s-au adăugat listei de super proiecte chinezeşti, ce numără 108 construcţii.

De la autostrăzi care traversează continentul, la cea mai mare staţie eoliană din lume, la Drumul Mătăsii modernizat care leagă Europa de India, la noi oraşe în deşert, China a reuşit să arate lumii ce înseamnă cu adevărat să faci lucruri la scară mare.

Business Insider a trecut în revistă doar câteva dintre ele:

1. Telescopul Pingtang, în valoare de 102 milioane de dolari
, va fi cel mai mare telescop radio din lume, după ce va fi finalizat, în 2016.

2. În laboratorul Synchrotron Radiation din Shanghai, China realizează cele mai mari proiecte ştiintifice, aceasta fiind cea mai scumpă staţie de cercetare din ţară, cu o valoare de 176 milioane de dolari.

3. Casa Operei Guangzhou, un proiect de 200 milioane de dolari, este unul dintre cele mai mari trei teatre din China.

4. Reţeaua energetică Hainan este primul proiect subacvatic din China, cu o valoare de 368 de milioane de dolari, ce va face legătura între sudul insulei Hainan şi China.

5. Tunelul Qunling este cel mai lung tunel-autostradă din China, valoarea proiectului ridicându-se la 473 milioane de dolari.

6. Calea ferată Kashgar-Hotan, un proiect de 717 milioane de dolari conectează toate oraşele din sud-vestul Bazinului Tarim.

7. Proiectul hidroelectric Tianhuangping, în valoare de 900 milioane de dolari, este cel mai mare din Asia şi are un rol vital în furnizarea de energie electrică în China de Est.

8. Finalizată în 2008, clădirea Shanghai World Financial Center găzduieşte al doilea cel mai înalt hotel din lume, Park Hyatt, aflat la etajul 79.

9. Podul Wuhan Tianxingzhou peste fluviul Yangtze, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, este o combinaţie între un pod de cale ferată şi de carosabil.

10. Tunelul şi podul care traversează fluviul Yangtze, în Shanghai, este al cincilea pod din lume, ca lungime, susţinut de cabluri.

11. Linia de metrou Nanjing, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, a fost finalizată în 2005 şi este folosită de aproximativ 180 milioane de oameni pe an.

12. Gara Wuhan găzduieşte cele mai rapide trenuri din lume, care circulă cu 350 km/h. Proiectul are o valoare de 2.12 miliarde de dolari.

13. Cu 128 de etaje, turnul din Shanghai, o investiţie de 2,2 miliarde de dolari, va deveni cel mai înalt zgârie-nori din China, şi al doilea din lume, atunci când va fi finalizat, în 2014.

14. Terminalul aeroportului Internaţional din Beijing este cea mai mare construcţie independentă din China şi a treia clădire ca mărime din lume, proiect cu o valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.

15. În 2020 va fi finalizat oraşul Lingang, la numai două ore distanţă de Shanghai, ce va găzdui aproape un milion de oameni. Investiţia se ridică la 4,5 miliarde de dolari.

16. Proiectul Shanghai-Hangzhou maglev, în valoare de 5 miliarde de dolari, va asigura cel mai rapid circuit de intercity din lume, cu o viteză de 450 km/h.

17. China este una dintre ţările care au semnat contractul pentru reconstrucţia anticului "Drum al Mătăsii" care leagă China şi India de Europa, o investiţie de 6,5 miliarde de dolari.

18. Cu o investiţie de 6,76 miliarde de dolari, Xiluodu va fi al treilea cel mai înalt baraj din lume.

19. Cu o valoare de 16 miliarde de dolari, podul Hangzhou Bay este cel mai mare proiect de construcţie a unui pod peste mare din lume.

20. Staţia eoliană Jiuquan costă 18,2 miliarde de dolari şi va fi cea mai mare bază eoliană din lume, la finalizarea sa, în 2013.

21. China este una dintre cele 32 de ţări care au semnat o înţelegere pentru construcţia de autostrăzi care să străbată continentul şi să ajungă în Europa. Investiţia se ridică la 44 de miliarde de dolari.

22. Intitulat "Turn The Pearl River Delta Into One" (Unificarea Deltei Flufiului Pearl) proiectul de 306 miliarde de dolari urmăreşte să facă un mega oraş prin unificarea a nouă oraşe importante din această regiune din sudul Chinei, ce va număra 42 de milioane de locuitori şi va fi mai mare decât Ţara Galilor.