Un document de lucru al FMI pentru delegaţii G20 reuniţi în Mexic la 19 şi 20 ianuarie examinează "riscurile pentru preţul petrolului", centrate pe tensiunile diplomatice dintre Iran şi ţările occidentale, conform Agerpres.

"O oprire a exporturilor Iranului spre economiile din OCDE necompensată prin alte surse ar provoca probabil o creştere iniţială a preţului petrolului cu circa 20 până la 30 la sută (între 20 până la 30 de dolari pe baril raportat la preţul actual), contrabalansată probabil de-a lungul timpului de alţi producători şi de stocuri de urgenţă", a explicat FMI.

"O închidere a strâmtorii Ormuz ar putea provoca o creştere mult mai importantă, inclusiv prin limitarea ofertei compensatorii a altor ţări din regiune", conform aceleiaşi surse. În acelaşi timp, a subliniat FMI-ul, o astfel de blocadă "ar fi precepută de pieţe drept prevestind tensiuni geopolitice mondiale puternic crescute, implicând o ruptură a aprovizionării mult mai gravă decât toate celelalte precedente".

Strâmtoarea Ormuz, situată între Golful Persic şi Golful Oman, este locul prin care tranzitează circa 40 la sută dintre exporturile mondiale de petrol pe cale maritimă. Teheranul, acuzat de Occidentali că urmăreşte să se doteze cu bomba atomică şi sancţionat de comunitatea internaţională, a ameninţat la sfârşitul lui decembrie că va închide calea maritimă.