Cristian Tudor Popescu a reacționat și el la câteva zile după evenimentul rutier. Gazetarul este de părere că incidentul din trafic în care a fost implicat ministrul transporturilor, Lucian Bode, ține de „manevrele șmecherilor naturali, ale pitencantropilor cu mașini tari” care „nu suportă să se amestece cu prostimea”.

Totodată, acesta a mai precizat că nu a fost convins de niciunul dintre argumentele prezentate de ministru, dar este încredințat că nu vor exista consecințe, pentru că totul ține mai degrabă de o mentalitate înrădăcinată de 30 de ani.

„Sunt mai multe întrebări pe care oricare cetățean, fie că este șofer sau pasager sau simplu pieton în țara asta, le poate pune. Nu au pus aceste întrebări dl. premier Orban și nici președintele Iohannis, cu atât mai puțin să răspundă la ele.

O primă întrebare: cum făcea să doarmă dl. Bode, când atât semnalele acustice, cât și luminoase, adică girofarul și sirena mașinii respective a SPP, erau pornite? Zădărau toți câinii de prin localitate, trecea mașina asta ca un pom de Crăciun în plină vară, zăngănind din zurgălăi, cum să spui că dormi?! Poate are un antrenament special, da, pentru a dormi în astfel de condiții în plină zi, de altfel”, a spus CTP, la Digi 24.

Ce misiune ”specială” avea Bode?

Totodată, gazetarul se întreabă de ce mașina în care se afla ministurl avea girofarele și sirena aprinse și care era”misiunea specială” de a fost nevoie de toate aceste lucruri.  În același timp, CTP a făcut o comparație cu accidentul în care a fost implicat social democratul Oprea.

„Apoi: de ce s-a dat drumul la girofar și la sirenă? Ce misiune specială avea dl. ministru, unde se ducea? În cazul dlui Oprea, de acum câțiva ani, știm care era obiectivul misiunii speciale în care a murit polițistul Bogdan Gigină: era vorba de o ciorbă de burtă! Spre aceea țintea, să nu se răcească.

În cazul de față, ce anume fel de mâncare era obiectivul? (Voia să ajungă la ora 20:00 la Guvern, din spusele dlui Bode – n.r.) Nu era o situație specială, că din câte știm nu s-a anunțat nimic special în țara asta în acel moment. Or, dl. Bode a spus că ora 20:00, cerută de dânsul SPP-istului, era perfect rezonabilă pentru o conducere normală. Și atunci, de ce trebuia SPP-istul să pună sirena, să pună girofarul și să încalce o grămadă de reguli de circulație?

Cum a făcut-o? E vorba de manevrele șmecherilor naturali, ale pitencantropilor cu mașini tari, care asta fac: cum dau de o coloană, intră pe contrasens, bineînțeles cu viteză mult peste cea legală, depășesc în neștire, fără vizibilitate, intră în orbește în curbe, pentru că ei nu suportă să se amestece cu fraierii, cu prostimea! Despre asta este vorba în situația de față”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

De ce atât de târziu?

În același timp, gazetarul se întreabă de ce a durat atât de mult pentru ca ministrul Bode să vine cu o serie de explicații dacă știa într-adevăr cum s-a produs evenimentul din trafic.

„S-a sperat ca în aceste zile subiectul să moară din punct de vedere mediatic. Cum el n-a murit, s-a considerat că el a căpătat suficientă suprafață în media ca să deranjeze, în vederea viitoarelor alegeri, și atunci a venit dl ministru ca să-și ceară scuze. Dl ministru spune că nu avea dreptul să îi spună respectivului șofer SPP cum să conducă. Dar să-i spună că nu are dreptul să calce legea putea să o facă?

Dacă dl ministru vedea o mașină în trafic care făcea ce a făcut mașina în care se afla dânsul, era dator să sune la 112 și apoi la poliție și să avertizeze în legătură cu acel automobil? În cazul de față, mașina care punea în pericol viețile oamenilor era chiar mașina în care se afla el. În ultimă instanță, trebuia să îi ordone SPP-istului: domnule, repectă legea! Altfel, oprește mașina, mă dau jos, sun la șeful dumitale să-mi dea alt șofer și altă mașină și sun și la poliție, să ia măsuri! Asta nu putea să o facă? Asta încearcă să ne spună dl Bode, a treia zi după scripturi?

După părerea mea, nimic nu funcționează din argumentele dlui ministru, după cum nu funcționează nici justificările oferite de dl Iohannis”, a spus Cristian Tudor Popescu.

De ce să nu comparăm?

CTP a mai precizat că justificările șefului statului nu au niciun rost și nu înțelege de ce nu se poate face o comparație între cazul Oprea și cazul ministrului liberal.

„Dl președinte a spus că nu se poate face nicio comparație între cazul Oprea și cazul Bode. De ce? Pentru că în cazul Oprea a murit un polițist și aici n-a murit nimeni. Păi tot dl Iohannis, înainte de asta, spunea că a fost un noroc că nu a fost nimeni grav rănit. Păi dacă a fost un noroc, rezultă că erau îndeplinite toate condițiile ca să mai moară cineva, așa cum a murit Bogdan Gigină. Doar norocul a făcut să nu moară cineva! Prin urmare, argumentul acesta al dlui președinte este nul.

Al doilea: nu avea coloană oficială dl Bode, era doar în această unică mașină a SPP-ului. Aici, întreb așa: ca să fii disprețuitor de oameni, de semeni, pentru că despre asta este vorba, (…) ca să dai dovadă de această aroganță, de acest dispreț față de semeni, e nevoie de mai multe mașini și motociclete? Nu este suficientă numai una? Asta l-aș întreba pe dl Iohannis”, a continuat CTP precizând că locul unde a avut loc incidentul este zona Dealu Negru, pe care o știu toți șoferii: o pacoste.

„Este vorba de a refuza pur și simplu să te amesteci cu prostimea care circulă greu, obositor, în coloană, dar regulamentar, a refuza, pur și simplu pentru că tu ești ministru și trebuie să treci în trombă pe lângă ei, pentru că tu ai treabă, ești important, nu pentru că ai avea vreo misiune”, a comentat gazetarul.

De dragul puterii

„În covârșitoarea majoritate a cazurilor, 99,99 la sută, acestea sunt însemne ale exercitării puterii de dragul puterii. În 30 de ani de gazetărie, n-am văzut niciun caz în care să se justifice astfel de manevre. În schimb, îmi amintesc din anii ’90 nebunia girofarului, care atingea pe toată lumea, inclusiv persoanele civile, care doreau să dea această senzație, această impresie de putere, de forță, de a fi deasupra celorlalți.

Era bătaie, își făceau rost de aprobări ca să-și pună girofar pe mașină X, Y, unul care era om de afaceri, altul care era nu știu ce sportiv, fiecare voia să aibă girofarul pe mașină. Despre asta este vorba și a fost întotdeauna”, a arătat gazetarul.

Nicio pedeapsă pentru Bode

Legat de eventuale repercursiuni, CTP este depărere că ministrul Bode nu va păți nimic, pentru că „a dat garanții dl. premier. Prim-ministrul României garantează el pentru persoana Bode că e în regulă. Acesta este un argument: garantez eu pentru el! În fața legii și a egalității cetățenilor față de lege, vine dl. prim-ministru și spune da, domnule, garantez eu, îl cunosc eu, e un băiat bun, e prietenul meu, e ministru la mine în guvern, prin urmare, e în regulă, lăsați-l în pace”, a spus gazetarul.

„Aceasta este problema: câtă vreme acesta va fi tratamentul – amintiți-vă ce a fost și cu Oprea, a fost până la urmă judecat, dar n-a fost condamnat, l-ați văzut să facă vreo zi de pușcărie sau să aibă vreo consecință penală? Nu ar fi ajuns să fie judecat, dacă nu ar fi căzut în acel moment puterea politică în care se afla. Altfel, n-avea nici dânsul mari probleme. Așa că atâta vreme cât demnitarii sunt tratați în felul acesta, deasupra celorlalți cetățeni, vom avea în continuare astfel de situații”, punctează CTP.

„Crede cineva că șoferul acesta SPP a procedat așa, a condus așa pentru prima dată în viața și cariera lui? E clar că asta este o obișnuință a acestui ins de la SPP, pentru că el e de la SPP! Nu l-a apucat brusc stilul ăsta de a se comporta și de a conduce”, adaugă gazetarul.

Un exemplu negativ

În același timp, CTP este de părere că acest incident este un exemplu negativ, care încurajează astfel de comportamente și pe viitor.

„Gândiți-vă câți dintre pitecantropii ăia cu mașini tari, care fac exact asta, șmecherii naturali, care au văzut și ei secvențele, văd și ei și aud povestea asta cu ministrul, cât de încurajați se vor simți în continuare să procedeze, să facă ce fac la fel!”, a subliniat CTP.