Printr-un ordin al guvernatorului BNR, casei de schimb valutar Delta Exchange i s-a retras autorizatia de functionare. Printr-o decizie a Consiliului de Administratie i-a fost respinsa contestarea ordinului.
Teoretic, dupa buchea legii, itr-o atare situatie, agentul economic are dreptul de a contesta sanctiunea la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Contestatia se formuleaza i termen de 15 de zile de la data comunicarii sanctiunii, iar CSJ o judeca itr-o prima instanta. Daca solutia nu convine petentului, acesta poate apela la o alta instanta.
in practica, Delta Exchange a urmat itreaga procedura, cerind totodata instantei declararea neconstitutionalitatii unui articol din Legea nr. 101/1998 privind statutul BNR. CSJ nu si-a respectat isa partitura impusa de lege: a taiat agentului economic orice alta cale de atac, schimbind natura juridica a cererii reclamantului din contestatie i recurs si, mai grav, a refuzat trimiterea catre Curtea Constitutionala, spre pronuntare, a exceptiei de neconstitutionalitate.
Schimbarea naturii juridice din contestatie i recurs are drept consecinta ichiderea oricaror alte cai de atac, recursul reprezentind-o pe ultima. Refuzul de a transmite Curtii Constitutionale cererea de constatare a neconstitutionalitatii articolului de lege anterior mentionat are, i final, un efect similar. Daca exceptia de neconstitutionalitate ar fi fost acceptata, si existau toate sansele ca acest lucru sa se itimple avind i vedere si alte decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, ar fi isemnat ca agentul economic ar fi putut-o lua de la capat cu procesele impotriva sanctiunii BNR.
Pentru ca acest lucru sa nu se itimple, CSJ a mers pina itr-acolo icit si-a icalcat propriul regulament de functionare. Acesta prevede clar ca CSJ ar fi trebuit sa suspende judecata si sa sesizeze Curtea Constitutionala spre a decide asupra neconstitutionalitatii legii.