De menționat este faptul că, partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova, a depus un nou recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), scrie zdg.md. 

Cele două părți au solicitat anularea deciziilor anterioare ale instanțelor de judecată cu privire la refuzul CEC de a-l înregistra pe Cristian Rizea pe listele partidului NOI în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Joi, 8 iulie, CSJ a luat în final o decizie. Mai exact, magistrații au declarat inadmisibil recursul depus de către partidul NOI și Cristian Rizea, decizia fiind  irevocabilă.

„Examinând temeiurile invocate în recursul depus de către Partidul Politic NOI reprezentat de președintele partidului Vladimir Dachi și de către Mihai Cristian, în raport cu materialele cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție îl consideră inadmisibil, din următoarele motive. În conformitate cu art. 246, alin. (1) Cod administrativ, Curtea Supremă de Justiție examinează din oficiu admisibilitatea cererii de recurs.

Dacă este inadmisibil, recursul se declară ca atare printr-o încheiere, iar în acord cu alin. (2) din art. 246 Cod administrativ, recursul se declară inadmisibil în special în cazurile enumerate la literele a)-f). Din analiza acestor prevederi, rezultă că admisibilitatea/inadmisibilitatea recursului, în special, nu se limitează doar la temeiurile menționate ci urmează să însușească în condițiile Codului administrativ exercitarea efectivă a unui control de legalitate, veritabil bazat pe temeiuri concludente și serioase”, se menționează în Încheierea CSJ.

Întreg documentul poate fi accesat AICI. 

Contestația lui Cristian rizea, inadmisibiă

Amintim faptul că, la data de 14 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău (CA) care a declarat inadmisibilă contestația depusă de partidul NOI și fostul deputat român Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au solicitat anularea deciziei CEC cu privire la refuzul înregistrării lui Cristian Rizea pe listele partidului NOI în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Totodată, la data de 4 iunie, CEC a refuzat să-l înregistreze pe fostul deputat român Cristian Rizea în calitate de candidat la funcția de deputat din partea Partidului Politic „NOI”, întrucât, potrivit CEC, candidatul nu deține cetățenia R. Moldova.

Trei zile mai târziu, pe șapte iunie,  fostul deputat român a atacat la Curtea de Apel decizia CEC și a solicitat instanței să oblige CEC să examineze repetat cererea cu privire la înregistrarea sa în calitate de candidat la alegerile parlamentare, însă decizia a fost una similară.

„Se declară inadmisibilă acțiunea înaintată de către Partidul Politic „NOI”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian împotriva Comisiei Electorale Centrale, cu privire la constatarea neexaminării cererii (comunicatului informativ) din 02 iunie 2021 de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare și obligarea examinării acesteia cu înregistrarea în calitate de candidat la alegerile parlamentare.

Se explică reclamanților Partidul Politic ,,Noi”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian, că declararea acțiunii inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. e) Cod administrativ, exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiași reclamant cu aceeași acțiune. Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 1 (una) zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău”, se menționează în încheierea Curții de Apel din 7 iunie.

Cristian Rizea vrea în continuare să candideze

Amintim faptul că pe data de 28 mai, fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, a anunțat că va candida pentru funcția de deputat, pe lista Partidului Politic „NOI”. Totodată, el mai anunța că s-a înregistrat la CEC în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, dar a renunțat ulterior.

De menționat este faptul că, în data de 2 mai, ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri a fost eliberat din detenție din Penitenciarul nr. 13 din Capitală.

Avocata fostului parlamentar român declara atunci că eliberarea lui Rizea a avut loc în contextul în care au expirat cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării.

Situația lui Cristian Rizea din R. Moldova este una destul de controversată. Mai exact, în primă fază el a fost deputat în Parlamentul României, dat în urmărire internaţională.

Totodată, la un momentdat, el a declarat anterior că Igor Dodon împreună cu Vladimir Plahotniuc ar fi primit milioane de euro pentru a-i retrage cetășenia R. Moldova, precizând că „infractorii pe care el i-a dat în vileag au plătit milioane de euro mafiei politice din R. Moldova pentru a-i retrage în mod abuziv cetăţenia”.

Cetățenia i-a fost retrasă de Igor Dodon în noiembrie 2020, iar la 3 noiembrie 2020 acesta a fost reținut de oamenii legii.

De menționat este faptul că, Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.