CSAT anunță un nou pachet de măsuri pentru combaterea cu traficului și consumului de droguri

CSAT consideră că Guvernul trebuie să analizeze și să modifice toate legile care au legătură cu traficul și consumul de droguri. În acest scop, reprezentanții Consiliului anunță înființarea de grupuri de lucru interinstituționale. Acestea vor exista la nivel central și județean.

Un comunicat al Administrației Prezidențiale anunță noul pachet de măsuri. El vine în contextul „conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor”.

„Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalități de manifestare, repetabilitatea acțiunilor și cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătății, prin punerea în pericol a vieții sau a calității acesteia, cât și în planul siguranței publice, pe fondul conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale.

Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, CSAT a decis că grupul de lucru interinstituțional va fi format din secretarii de stat ai unor instituții avizate în domeniu. Printre acestea se numără Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse etc.

Scopul acestui grup va fi acela de a realiza un plan comun de acțiune. El va fi aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate anterior. Planul va include măsuri pentru prevenirea și combaterea eficientă a riscurilor asociate traficului și consumului de droguri. Atât în ceea ce privește securitatea la nivel individual, cât și colectiv.

Specialiștii vor fi consultați prin grupuri de lucru operaționale

Totodată, grupuri de lucru operaționale vor fi create la nivel județean. Ele vor fi formate din specialiști și experți desemnați de instituțiile responsabile.

În ceea ce privește transpunerea în practică a planului de acțiune, comunicatul anunță că se dorește ca Guvernul României să adopte trei tipuri de măsuri pentru combaterea acestor fenomene infracționale grave

Grupurile create vor analiza cadrul legislativ și vor face modificări și completări pentru „eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale”.

Modificările vor viza și garantarea cadrului „instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice”. Acestea vor fi dedicate mai ales elevilor și tinerilor.

O altă componentă a planului vizează „asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ”:

„implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ, pentru elevi și cadrele didactice, și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026”, precizează Administrația Prezidențială.