Majoritatea liniilor de croaziere au redus preţurile cu 30 – 50%, iar în cazul croazierelor de lux, tarifele au scăzut şi cu 70%, în 2009, potrivit Croaziere.net.

De asemenea, cercetarea arată că, deşi anul 2009 a fost un an dificil, segmentul croazierelor a înregistrat o creştere surprinzătoare de circa 30% a numărului de turişti în comparaţie cu anul precedent.

Marea Mediterană şi Fiordurile Norvegiene, în topul destinaţiilor

Dacă până acum croazierele erau accesibile pentru turiştii cu venituri medii plus spre superioare, anul acesta a fost un produs accesibil şi pentru mulţi dintre cei cu venituri medii şi mici, datorită scăderii preţurilor.

De exemplu, pachetele pentru o croazieră de o săptămână pe Marea Mediterană au ajuns la 499, 599 şi 699 de euro, cu toate taxele incluse – în funcţie de itinerariu şi de confortul cabinei. Pentru Caraibe, preţurile se situează în jurul a 1.000 de euro/cabina dublă orice tip de cabină în funcţie de disponibilitate la momentul îmbarcării, tarif ce include zborul dus întors Madrid-Santo Domingo, transferurile, asigurarea medicală de călătorie, regim all inclusive la bord.

Cele mai solicitate destinaţii în 2009 au fost Marea Mediterană, Fiordurile Norvegiene, Scandinavia şi Ţările Baltice,urmate de Caraibe, Alaska, America de Sud şi Canalul Panama.

Tarife mai mari şi turişti mai mulţi în 2010

Pentru anul 2010 se preconizează însă o uşoară creştere a tarifelor. De asemenea, va creşte cu siguranţă numărul turiştilor care vor rezerva astfel de vacanţe ca urmare a complexităţii produsului şi a serviciilor de supercalitate oferite la bordul vaselor. Va  creşte şi numărul familiilor cu 1-2 copii în vârstă de până la 18 ani şi a cuplurilor aflate în luna de miere.

Potrivit croaziere.net, şi în 2010 va conduce în top tot Mediterana, datorită accesibilităţii financiare ca deplasare până la portul de îmbarcare/debarcare, urmată de Fiordurile Norvegiene. În pricipiu, în următorii ani clasamentul nu se va modifica esenţial. “Dacă se va înlătura obligativitatea vizei pentru SUA, atunci, cu siguranţă, clasamentul se va schimba”, spun însă cei de la croaziere.net.

SURSA: croaziere.net