Decizia ar urma să intre în vigoare la 30 septembrie.

Creditele respective ar urma să fie convertite în euro la cursul de schimb din ziua încheierii contractului de credit, estimează analiştii. Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale, ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.

'Vrem să stabilim condiţii egale pentru cei care au credite denominate în franci elveţieni şi cei care au în euro. Sistemul bancar nu va fi pus în pericol deoarece este bine capitalizat', a afirmat ministrul de Finanţe, Boris Lalovac, după reuniunea Guvernului de la Zagreb.

Aproximativ 60.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni, contractate în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.

Băncile străine prezente în Croaţia au avertizat recent că vor demara o acţiune în justiţie împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia creditelor în franci elveţieni va fi aprobat în formula prezentată.

Şi în România, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat recent că proiectul de lege privind conversia în lei a creditelor în valută va fi modificat, în sensul că limita de venit, dar şi cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel că toţi cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerinţe prevăzute în proiect.

În Polonia o serie de mari bănci străine cu prezenţă locală, precum General Electric Co. şi Raiffeisen, au protestat faţă de un proiect de act normativ care ar obliga băncile să suporte costul conversiei în zloţi a creditelor ipotecare emise în franci elveţieni, adăugând că vor solicita despăgubiri de la guvernul de la Varşovia în conformitate cu tratatele internaţionale de protejare a investiţiilor.

În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinţi a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile.

SURSA: Agerpres