Preşedintele Francois Hollande şi premierul Manuel Valls plătesc scump această contestaţie socială cristalizată în jurul proiectului de reformă a dreptului muncii, indică sondaje de opinie.

Grevele declanşate de o minoritate a salariaţilor, dar care suscită înţelegerea majorităţii francezilor, afectează în special transporturile în comun, furnizarea de curent electric şi rafinăriile de petrol.

'Ceea ce guvernul este pe cale să facă este să reglementeze fiecare dintre aceste situaţii' aflate la originea conflictelor care s-au grefat pe contestarea legii muncii, a declarat ministrul muncii, Myriam El Khomri.

Executivul a trebuit să facă deja concesii în mai multe sectoare strategice, precum controlul aerian ameninţat de o grevă a controlorilor de trafic, dar nu a reuşit până în prezent să evite un preaviz de grevă între 11-14 iunie la piloţii Air France, nici o grevă pe termen nelimitat la SNCF (transportul feroviar), bastion al sindicatului contestatar CGT.

Pentru a doua zi consecutiv, această grevă a provocat perturbări importante, asigurând circulaţia a doar 30-40 % din trenurile regionale şi a 60 % din trenurile de mare viteză, în pofida unui număr redus de grevişti.

Sub presiunea guvernului şi a sindicatelor reformiste, conducerea SNCF a decis joi să 'accelereze' negocierea asupra timpului de lucru al feroviarilor, aflaţi în centrul mişcării contestatare.

Cu o săptămână înainte de lovitura de începere a Euro 2016, rezervările hoteliere sunt departe de a-şi face plinul la Paris şi în cele nouă oraşe-gazdă.

Liderul CGT, Philippe Martinez, asigură că nu se pune problema de a bloca desfăşurarea Euro 2016, dar a promis pentru această săptămână 'cea mai puternică mobilizare din ultimele trei luni' a contestatarilor.

Adversarii amendamentelor la Codul muncii îşi multiplică de acum înainte acţiunile-ţintă cam peste tot în Franţa: ocuparea centrelor de comutare a traficului feroviar şi centrale electrice de înaltă tensiune, provocând întreruperea traficului sau pene de curent.

Mai multe mii de persoane au manifestat de altfel la Nantes şi Rennes (vest), Lyon (centru-est), Marseille (sud-est) şi Toulouse (sud-vest), precum şi la Paris. Confruntările care au avut loc cu ocazia acestor manifestaţii s-au soldat cu răniţi printre poliţişti şi manifestanţi.

Criza socială a agravat lipsa de popularitate a executivului socialist. Cotele de credibilitate ale lui Francois Hollande (11% şi 13 %) şi Manuel Valls (14% şi 18%) au scăzut la sfârşitul lunii mai, arată două sondaje ale căror rezultate au fost făcute publice joi.

Potrivit guvernului, reforma dreptului muncii ar trebui să liberalizeze piaţa locurilor de muncă şi să favorizeze o reducere a şomajului, a cărui rată a ajuns în Franţa la 10 %.

Dar detractorii săi estimează că ea va creşte incertitudinea salariaţilor. Cerând retragerea acesteia, ei îşi multiplică manifestaţiile începute în martie, marcate de violenţe. O nouă zi de acţiune este programată pentru 14 iunie.AGERPRES