Economia franceză a înregistrat o recesiune semnificativă în 2020, în urma crizei sanitare. Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere a PIB cu 8,3% în Franța, conform unei estimări publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee), relatează AFP.

Economia franceză a rezistat mai bine decât se preconiza

Insee prognoza un plonjon al PIB de aproximativ 9%, însă economia franceză a rezistat mai bine decât se preconiza la cea de-a doua carantină introdusă în toamna anului trecut, cu un recul al PIB de 1,3% în ultimele trei luni din 2020. În timpul celei de-a doua izolări, pierderea de activitate a fost „mult mai moderată decât cea constatată în prima izolare din lunile martie-mai 2020” iar pe ultimul trimestru, Produsul Intern Brut „este inferior cu 5% faţă de nivelul înregistrat cu un an înainte”, subliniază Insee.

Pandemia Covid-19 a determinat Guvernul francez să stopeze sau să restrângă puternic activitatea economică pentru a opri contaminările şi s-a tradus în special printr-o scădere cu 7,1% a consumului gospodăriilor pe ansamblul anului 2020. Investiţiile au scăzut şi ele cu 9,8%, exporturile s-au prăbuşit cu 16,7% iar importurile cu 11,6%, pe parcusul unei crize care a perturbat puternic schimburile comerciale.

După o creştere de 1,5% în 2019, una din cele mai importante din zona euro, anul 2020 va marca o recesiune record pentru Franţa după cel de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, contracţia economiei franceze a fost una mai modestă decât reculul de 11% prognozat de Guvernul de la Paris în planurile sale bugetare.

Situație critică în Franța

Franța se află într-o situație critică. Véran a transmis că noile variante ale COVID se răspândeau „în mod activ”, lucru care a rezultat într-o presiune mărită asupra spitalelor din Franța. Pentru a opri virusul, acesta a cerut înăsprirea restricțiilor, conform france24.com„Considerăm aceste noi variante drept viruși noi. Trebuie să evităm o pandemie în timpul pandemiei”, a declarat ministrul francez al Sănătății.

Olivier Véran a spus că numărul de pacienți infectați cu variante noi ale COVID a crescut de la 500 per zi, la începutul lunii ianuarie, la cel puțin 2.000 per zi. Aproape 60% din locurile de la ATI sunt ocupate de pacienți COVID, potrivit sursei menționate. De asemenea, Franța aproape că trebuie să transfere pacienții între regiuni pentru a ușura situația în care se află anumite spitale, subliniază Véran.