Preşedintele american Donald Trump a avertizat joi că „toate opţiunile sunt masă” dacă preşedintele venezuelean Nicolas Maduro decide să folosească forţa împotriva opoziţiei din Venezuela, relatează Mediafax. Mike Pence a clarificat că Statele Unite vor folosi „presiune economică şi politică” împotriva Guvernului lui Maduro.În acest timp, Moscova îndeamnă toate țările să renunțe la intenția de a interveni militar în Venezuela.

Mii de persoane au protestat în ultima săptămână faţă de Guvernul condus de preşedintele Nicolas Maduro. Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al Venezuelei, fiind susţinut de SUA şi mai multe state din America Latină, inclusiv Brazilia, Argentina şi Columbia. Preşedintele Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ”loialitate” din partea armatei pentru a contracara susţinerea internaţională faţă de preşedintele parlamentului, Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri ”preşedinte interimar” şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA Donald Trump şi de alte ţări din regiune. Maduro a primit sprijin însă din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ”distructiva ingerinţă externă” în Venezuela.

Într-o „alertă de securitate” publicată pe un site al Departamentului de Stat american, administraţia Donald Trump le-a mai cerut cetăţenilor americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să „ia serios în considerare” părăsirea acestei ţări. „Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat”, a avertizat diplomaţia americană. Washingtonul l-a recunoscut miercuri pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca „preşedinte interimar” al Venezuelei, considerând „ilegitim” regimul lui Nicolas Maduro. În acest context, liderul socialist a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi a dat un termen de 72 de ore, până sâmbătă, pentru ca diplomaţii americani să părăsească ţara.