Muncitorii români au parte de vești bune. Guvernul a adoptat ordonanța privind drepturile zilierilor iar acum motivele pentru care aceștia plecau în occident pentru a lucra doar sezonieri în fermele din străinătate sunt din ce în ce mai puține. Și asta pentru că românii pot câștiga la fel de mulți bani și acasă.

Un exemplu este cel al Germaniei. Muncitorii din agricultură, din pomicultură, din amenajări de grădini primesc minimum pe economie. Adică vreo 3,5 euro pe oră și muncesc câte 12 ore pe zi, iar condițiile de muncă nu sunt chiar fericite.

Guvernul a stabilit că în România, zilierii au acoperite cheltuielile medicale pentru accidentele de muncă și bolile profesionale și li se plătește și contribuția la pensii.

În plus, în același timp cu majorarea salariului minim a crescut și venitul încasat de zilieri. Astfel, niciun muncitor de sezon nu mai poate fi plătit cu mai puțin de 12,4 lei pe oră. Iar dacă ne uităm la veniturile din Germania, observăm că nu suntem foarte departe la acest capitol.

În astfel de condiții e foarte clar că românii preferă să vină să muncească acasă decât să stea prin țări străine.

Potrivit money.ro, Germania se confruntă în acest moment cu o criză a sparanghelului, o legumă foarte utilizată în bucătăria germană, considerată Regina legumelor în Germania. „Însă, fermierii nu mai au forță de muncă pentru că românii și, pe lângă ei, polonezii refuză să mai lucreze pe salariul minim pe câmpurile nemțești. O criză alimentară care dă mari bătăi de cap nemților și la care Guvernul român, prin facilitățile date pentru zilieri, se pare a pus din greu umărul”, a susținut sursa citată.