Economia chineză a crescut anul trecut cu 8,7%, cu un avans de 10,7% în ultimul trimestru, care pregăteşte terenul pentru măsuri de înăsprire a politicii monetare şi anunţă propulsarea iminentă a Chinei pe poziţia de a doua mare economie a lumii, Japonia coborând pe 3, transmite Reuters.

În trimestrul al treilea al anului trecut, China a înregistrat o creştere de 9,1% a Produsului Intern Brut (PIB) faţă de perioada corespunzătoare din 2008.

Creşterea de 10,7% din trimestrul patru se plasează uşor sub estimările economiştilor, de 10,9%, însă este cel mai puternic avans trimestrial înregistrat de China în ultimii doi ani.

Pieţele se aşteaptă ca Beijingul să majoreze dobânda de politică monetară în următoarele câteva luni, după ce a luat, de la începutul anului, mai multe măsuri care vizează restrângerea creditării şi prevenirea unei supraîncălziri a economiei.

Majorarea de 8,7% a PIB din 2009 depăşeşte puternic ţinta de 8% a guvernului, care anunţase anterior că acesta ar fi pragul minim acceptat pentru a asigura creşterea numărului de locuri de muncă şi conservarea stabilităţii sociale.

După anunţarea datelor, economiştii JPMorgan Chase şi RBS şi-au majorat prognozele de creştere economică ale Chinei pentru 2010 la 10%, de la 9,7%, respectiv 9,5%.

SURSA: Mediafax