Către ora 17:00 GMT, preţul barilului de petrol Brent din Marea Nordului pentru livrare în luna martie a urcat până la 100,81 de dolari la InterContinental Exchange (ICE) din Londra, un nivel fără precedent din 1 octombrie 2008.
Egiptul este un producător de petrol modest, dar în ţară există două căi majore de transport al petrolului, Canalul Suez şi Oleoducul Sumed, ceea ce explică nervozitatea pieţei.
Aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol brut şi 400.000 de barili de produse rafinate tranzitează zilnic Marea Roşie către Marea Mediterană prin Canalul Suez, lung de 190 km. El este dublat de Oleoducul Suez-Mediterana (Sumed), care a transportat în medie 1,1 milioane de barili pe zi în 2009.
În total, canalul şi oleoducul, principalele căi de transport al petrolului din Golf către Europa, transportă 4,5 % din producţia mondială de petrol.
“Există riscul unei penurii reale” în cazul închiderii acestor căi strategice, estima luni Abdallah Salem El-Badri, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Declanşată în urmă cu o săptămână, mobilizarea populară din Egipt nu dă semne de slăbire, manifestaţiile fiind în continuare importante, îndeosebi în Suez, oraş industrial ce marchează intrarea în canalul cu acelaşi nume dinspre Marea Roşie.
Potrivit media egiptene oficiale, canalul funcţiona luni normal, “la capacitate totală”.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: