Scăderea activității de rafinare din SUA și întreruperile din comerțul global au redus aprovizionarea cu motorină în ultimele săptămâni. Exporturile de motorină americană către Europa s-au redus semnificativ în februarie, care atinseseră anterior un nivel record, transmite Reuters.

Probleme în aprovizionarea cu motorină pentru Europa

Dificultățile privind motorina din SUA complică o criză de aprovizionare deja existentă în Europa, care se baza anterior pe exporturile de combustibil din Rusia. Motorina din SUA a urcat pentru scurt timp la un maxim al celor patru luni, de peste 48 de dolari pe baril, în această lună.

Mulți dintre ceilalți furnizori ai Europei din Orientul Mijlociu și Asia au fost nevoiți să ocolească Capul Bunei Speranțe din cauza atacurilor Houthi asupra navelor din Marea Roșie. Acest lucru a adăugat întârzieri mari și a făcut ca acest comerț să fie mai puțin profitabil.

Importurile europene de motorină din SUA au scăzut cu aproape jumătate în această lună, la 6,65 milioane de barili, în scădere de la 11,44 milioane de barili în ianuarie, care a marcat cel mai ridicat nivel din august 2017, potrivit unei analize a firme de urmărire a navelor Kpler.

„Motorina europeană pare a fi principalul produs cu risc din cauza redirecționării, a disponibilității ofertei și a arborescenței distorsionate”, au declarat analiștii Macquarie într-o notă din această lună.

Scăderea schimburilor comerciale s-a produs în condițiile în care rafinăria BP Whiting din Indiana, cu o capacitate de 435.000 de barili pe zi, un important producător american de motorină, a fost închisă forțat la începutul lunii februarie, în urma unor pene de curent.

Această întrerupere a coincis cu probleme operaționale la mai multe uzine din cauza unui val de frig de la jumătatea lunii ianuarie, cum ar fi rafinăria de 238.000 barili pe zi a TotalEnergies din Port Arthur, Texas. Altele, inclusiv uzina de 626.000 bpd a Motiva Enterprises din Port Arthur, sunt în curs de revizie planificată.

Prețurile ar putea să crească și mai mult în perioada următoare

Ratele de utilizare a rafinăriilor din SUA au scăzut de la aproape 93% la începutul anului la 80,6% în această lună, cea mai scăzută rată din decembrie 2022, potrivit datelor guvernamentale.

Prețul motorinei în nord-vestul Europei a crescut constant pe parcursul lunii februarie, ajungând în medie la peste 118 dolari pe baril, față de 109 dolari în februarie anul trecut.

În condițiile în care rafinăriile europene vor trece prin propriile revizii în martie și aprilie, prețurile europene la motorină sunt de așteptat să crească și mai mult, iar acest lucru ar putea contribui la revitalizarea fluxurilor de motorină produsă în SUA către Europa, a declarat analistul Kpler, Matt Smith.