Aprovizionarea cu GNL din Rusia, o posibilitate pentru Belgia

Belgia este la un pas de a accepta aprovizionarea cu GNL din Rusia. Acest lucru a fost declarat de șeful Ministerului Belgian al Energiei, T. Van der Streten, pe 22 ianuarie 2024, la o reuniune a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) a Parlamentului European (PE), cuvintele sale sunt citate de Reuters.

„Nu este complet clar dacă vom putea lucra cu acest lucru (despre posibilitatea de a bloca livrările de GNL din Rusia în legea UE privind piața gazelor). În Belgia există contracte care au fost semnate cu mult înainte de război. Acum întrebarea rămâne cum să rezolvi această problemă. (…)

Blocarea aprovizionării cu GNL din Rusia va necesita consultări cu țările către care Belgia reexportă gaze. (…) Acesta este ceva ce nu putem face unilateral”, a precizat ministrul Tinne Van der Straeten.

Astfel, nu este clar dacă Belgia va profita de oportunitatea cuprinsă în viitoarea lege a UE pentru a bloca importurile de GNL din Rusia.

În 2023, Belgia și Spania au achiziționat cele mai mari volume de GNL rusesc dintre țările europene – 5 milioane de tone fiecare, urmate de Franța cu 3,67 milioane de tone.

În general, livrările de GNL din Rusia către Europa (inclusiv Turcia) au crescut în 2023 cu 1,0% și a însumat 16,42 milioane de tone (50,8% din volumul total de GNL produs în Rusia).

În Zeebrugge, în Belgia, există un centru mare de comercializare a gazelor naturale bazat pe terminalul de regazificare GNL Zeebrugge.

Acest terminal are rezervoare de stocare GNL, capacitate de regazificare pentru 6,6 milioane de tone/an de GNL și puncte de conectare la sistemul de transport al gazelor din Europa continentală și Marea Britanie printr-o conductă de interconexiune de gaz, potrivit neftegaz.ru. 

Un rezervor cu volum de 180.000 m3 pentru transbordarea GNL

În 2015, Yamal Trade, o filială de vânzări a NOVATEK, a semnat un contract pe 20 de ani cu Belgian Fluxys pentru furnizarea de servicii de transbordare a GNL la terminalul Zeebrugge în valoare de până la 8 milioane de tone pe an.

Ca parte a acestui acord, la terminalul Zeebrugge LNG a fost construit un rezervor cu un volum de 180.000 m3 pentru transbordarea GNL special pentru nevoile Yamal LNG. Arc7 de clasa gheață care deservesc proiectul Yamal LNG fac călătorii regulate la terminalul din Zeebrugge. În plus, loturi de GNL sunt expediate în Belgia de la uzina de tonaj mediu NOVATEK Cryogas-Vysotsk.

belgia
Belgia (SURSA FOTO: Dreamstime)

Comisia Europeană (CE) cere restricții privind livrările de GNL

Comisia Europeană (CE) solicită restricții privind livrările de GNL produs în Rusia către UE. În martie 2023, comisarul european pentru energie Kadri Simson a cerut companiilor europene să nu reînnoiască contractele pe termen lung pentru achiziționarea de GNL în Rusia după expirarea acestora.

Potrivit lui Kadri Simson, aceasta va fi cea mai bună modalitate de a oferi „partenerilor de încredere” o garanție pe termen lung că va rămâne o cerere semnificativă pentru gazul lor în UE.

Probabil, un partener de încredere însemna Statele Unite, deși companiile americane în ultimul an au dat motive să se îndoiască de acest lucru.

În același timp, livrările de GNL din Rusia au continuat să crească. Consiliul UE și PE au ajuns la un acord politic preliminar la 8 decembrie 2023, stabilind noi abordări pentru reglementarea pieței UE a gazelor și care vizează decarbonizarea gazului și a hidrogenului. Măsurile legislative propuse de CE conțin prevederi privind securitatea energetică, care vor permite țărilor UE la nivel național să limiteze sau să închidă accesul la infrastructura europeană de gaze pentru companiile furnizoare de gaze din Rusia și Belarus, inclusiv conducte și terminale GNL.

Potrivit proiectului de lege, statelor membre li se va permite să interzică parțial sau, dacă este justificat, complet furnizarea de hidrocarburi de către aceste companii în cazul unei amenințări la adresa intereselor de securitate. Această inițiativă ar putea oferi companiilor energetice din UE o oportunitate de a renunța la contractele cu furnizorii ruși de gaze fără a fi nevoite să plătească penalități. Este de așteptat ca această decizie să împingă țările UE să înceteze complet importul de gaz rusesc până în 2027.