Vești proaste pentru români chiar la început de an. Potrivit ultimelor informații, un adevărat haos s-a dezlănțuit pe piața energiei. Astfel, aproape 4 milioane de consumatori ar urma să plătească facturi de două ori mai mari la energie.

Pe lângă acest aspect, furnizorii le mai dau consumatorilor și o altă lovitură. Aceștia ar urma să plătească două facturi în luna ianuarie pentru electricitate. De menționat este faptul că cel mai afectați ar urma să fie consumatorii care sunt racordați la sistemul universal, care vor plăti facturi duble.

La rândul lor, clienții furnizorilor de energie electrică vor avea și ei de plătit facturi duble. De menționat este faptul că deși în momentul de față sunt în vigoare plafonarea și compensarea, aceste ajutoare doar vor întârzia efectul scumpirilor de pe piață.

Realitatea scrie că problema generată de întârzierea ajutorului ar urma să amplifice problema facturilor, în contextul în care impozitele uriașe din care statul își trage bani pentru compensări vor avea efecte negative asupra producătorilor care se vor răsfrânge în facturile oamenilor.

Românii care vor avea de plătit facturi duble în luna ianuarie

Referitor la facturile duble, acest lucru ar urma să se întâmple în cazul consumatorilor a căror furnizor nu a emis factura pentru luna noiembrie.

Amintim faptul că la finalul anului, experții Asociaţiei Energia Inteligentă trăgeau un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acestora, doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi compensări în această iarnă.

La acel moment, experții subliniau faptul că 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună. Totodată, reprezentanții asociației maia dăugau că o bună parte dintre consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună.

Dumitru Chisăliță a oferit o serie de declarații în acest sens. Acesta preciza că unul dintre motivele pentru care facturile încă nu au beneficiat de compensări majore este faptul că mulți români încă au în derulare contracte vechi, pe tarifele de acum un an.

„Aceste calcule sunt pentru lunile noiembrie și decembrie, pentru că avem facturi doar din aceste două luni. Mulți ne-au semnalat că sunt multe facturi necompensate sau cu sume mici compensate. Discutăm de un număr destul de mic care vor primi aceste compensații și sunt unii care vor primi și mai puțin, asta din cauza că ei înca au tarifele vechi. Pe măsură ce contractele vor expira, atunci vor veni noile facutri”, a declarat în emisiunea „Prime Time News” Dumitru Chisăliță.