Datele furnizate de Eurostat arată că în septembrie 2021, România s-a aflat pe locul doi în clasamentul țărilor cu ele mai mari fluctuații, fiind depășită doar de Luxemburg.

Potrivit datelor Oficiului European de Statistică, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal s-a înregistrat în Luxemburg (31%), România (29%) şi Slovenia (29%), în timp ce variațiile cele mai scăzute au fost înregistrate în Irlanda (15%), Italia, Finlanda şi Grecia (toate cu 18%).

Prețurile au fost volatile

Prețurile la carburanți şi lubrifianţi pentru transportul personal în țările membre ale blocului comunitar au fost extrem de volatile în ultimii 20 de ani. Ratele anuale ale inflației au variat de la minus 20% la plus 20%.

Recent, această volatilitate a devenit extrem de pronunţată, ratele anuale urcând de la un nivel scăzut de minus 20% în mai la plus 23% în septembrie.

Şi în urmă cu un deceniu s-au înregistrat creşteri semnificative, ratele anuale urcând de la un nivel de minus 19% în iulie 2009 la plus 20% în martie 2020.

Consiliul Concurenței a devenit îngrijorat de preţurile uriaşe de la pompe

Consiliul Concurenței a devenit și el îngrijorat de preţurile uriaşe de la pompe. Mai exact, în doar câteva zile prețurile pentru un singur litru de benzină au ajuns să se apropie de 8 lei, iar un plin la o mașină costă și cu câteva zeci de lei mai mult decât în urmă cu o lună.

Un exemplu este situația din București, unde un litru de benzină superioară a ajuns la 7 lei și 20 de bani. Pe de altă parte, nici benzina standard nu are un preţ accesibil. Un șofer a declarat pentru Antena 3 că de când au explodat prețurile preferă să meargă pe gaz, dar chiar și așa, prețul tot este mai mare.

„Cu un milion făceam un plin de gaz, acum un milion jumate. Noroc că am și benzină, am și gaz. Dar benzină nici nu mai imi iau”, spune un şofer.

Șoferii se mai plâng și de faptul că prețul diferă de la o bezinărie la alta. Mai exact, în oraşele mari, sau în zonele turistice, costurile sunt mult umflate.

Analiștii sunt și ei îngrijorați și cred că un litru de benzină superioară ar putea ajunge să coste, în curând, între 7.5 şi 8 lei, preţ istoric pentru România. Adrian Negrescu, consultant economic susține că totul depinde de modul în care prețul petrolului va evolua la nivel internațional. El a dat vina pe scumpirea arirului de petrol pentru aceste creșteri fără precedent.