Criza economică a determinat scoaterea din circulaţie a o jumătate de milion de carduri de credit, potrivit Raportului pieţei cardurilor realizat de către No-cash.

„La finele lunii septembrie 2009, deşi activitatea de emitere nu a fost oprită, portofoliul de carduri valide în circulaţie era de 12,8 milioane carduri, cu aproximativ 3,5% mai mic faţă de cel înregistrat în acelaşi moment al anului trecut. Cea mai severă contracţie s-a înregistrat pe cardurile de credit care, începând cu luna martie 2009 şi până în iunie 2009 s-au redus cu aproape jumatate de milion. Practic, în numai trei luni a fost anulată creşterea înregistrată într-un an întreg (martie 2008 – martie 2009) se precizează în documentul citat.

De asemenea, o altă reacţie a crizei a fost şi ajustarea portofoliilor de comercianţi prin păstrarea doar a celor care aveau activitate. Aşa se face că în trimestrul III din 2009 este pentru prima dată când numărul echipamentelor POS înregistrează o scădere faţă de trimestrul anterior cu 2500 terminale, ajungand la 96.400 de POS-uri operaţionale.

„Evoluţia în ceea ce priveşte emiterea de carduri de credit este legată în mod direct de situaţia economică, de temerile emitenţilor, fie că sunt bănci comerciale, fie că sunt IFN-uri cu privire la supraîndatorarea potenţialilor clienţi precum şi faţă de risul de nerambursare”, a declarat pentru capital.ro Sergiu Cone, director asociat la No-cash.ro

Potrivit acestuia, o eventuală schimbare a trendului în ceea ce priveşte cardurile de credit este direct legată de evoluţia consumului.

„În măsura în care consumul îşi va reveni putem vorbi despre o creştere o numărului cardurilor de credit. Vom putea avea o imagine mai clară la sfârşitul acestei luni, decembrie fiind în mod tradiţional o lună în care consumul creşte. Dacă va fi peste cel din decembrie 2008 putem avea o perspectivă încurajatoare. Dacă va fi, însă, sub nivelul de anul trecut atunci nu va fi tocmai bine”, a mai spus Sergiu Cone.