Numărul băncilor care s-au prăbuşit în SUA de la începutul anului a ajuns la 108, după ce autorităţile americane au preluat în această săptămână controlul a cinci instituţii de credit regionale.

Analiştii se aşteaptă ca procesul de preluare a băncilor cu probleme de către stat să atingă punctul culminant în acest trimestru, în contextul în care industria bancară îşi revine încet după dificultăţile cauzate de portofoliile de credite neperformante.

Băncile preluate sunt LibertyBank of Eugene, Oregon; The Cowlitz Bank of Longview, Washington; Coastal Community Bank of Panama City Beach, Florida; Northwest Bank & Trust of Acworth, Georgia, şi Bayside Savings Bank of Port Saint Joe, Florida, potrivit Autorităţii Federale de Garantare a Depozitelor.

Preluarea băncilor va genera costuri de 335 de milioane de dolari pentru autoritatea de garantare.

Cea mai mare dintre cele cinci instituţii de credit este LibertyBank, cu active de 768 milioane de dolari şi depozite de 718,5 milioane de dolari.

Deşi ritmul în care băncile sunt preluate de stat nu a încetinit, în ultima perioadă au fost înregistrate eşecuri numai în rândul instituţiilor de credit mici.

Cea mai mare bancă intrată n faliment în timpul crizei a fost Washington Mutual, în septembrie 2008, cu active totale de 307 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax