Cristian Terheș spune adevărul despre aderarea la Spațiul Schengen

Cristian Terheș a precizat în cadrul unui interviu televizat faptul că vina pentru situația de față aparține clasei politice. El susține că România îndeplinește toate condițiile pentru acceptarea în Schengen.

„Nu am intrat în Schengen din cauza clasei politice românești și îmi asum ceea de spun. Din 2011, România îndeplinește absolut toate condițiile să intre în Schengen. Atunci când România și Bulgaria au semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, se prevede că atunci când fiecare dintre cele două țări îndeplinește condițiile de aderare, intră în urma unui vot.

Ori, în cazul nostru, dacă vă aduceți aminte, în luna decembrie 2022, s-a votat pentru ambele țări, nu s-a votat separat. Cele două țări nu au votat pentru propria lor accedere în Schengen. Cuplarea de Bulgaria nu are legătură cu Schengen”, spune Terheș.

Europarlamentarul oferă și o soluție: blocarea Uniunii Europene

Potrivit lui, soluția ar fi ca România să blocheze tot ce vine din partea Uniunii Europene. Oficialul dorește ca țara noastră să refuze să respecte deciziile UE.

„Austriecii au o problemă cu România, dar scot bani de aici. Pentru intrarea în Schengen este nevoie să blocăm tot ceea ce vine de la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să se aplice legea. De undeva trebuie început. Și repet, primul lucru pe care-l încep este cu acest blocaj a tot ceea ce înseamnă decizie la nivelul Uniunii Europene”, a spus Cristian Terheș în cadrul unui interviu luat de către Marius Tucă.

Spațiul Schengen este o zonă din Uniunea Europeană (UE) care elimină controlul la frontieră între statele membre participante, permițând astfel libera circulație a persoanelor în interiorul acestei zone. Acordul Schengen a fost semnat inițial în 1985 în satul Schengen din Luxemburg și a intrat în vigoare în 1995. A fost ulterior integrat în legislația Uniunii Europene prin Tratatul de la Amsterdam în 1999.

Statele membre ale Spațiului Schengen sunt:

Austria
Belgia
Cehia
Danemarca
Estonia
Finlanda
Franța
Germania
Grecia
Ungaria
Islanda
Italia
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Luxemburg
Malta
Olanda
Norvegia
Polonia
Portugalia
Slovacia
Slovenia
Spania
Suedia
Elveția (parte așa-numitului „spațiu Schengen asociat”)

Cu excepția Marii Britanii și a Irlandei, care au ales să nu participe, majoritatea țărilor membre ale UE sunt, de asemenea, membre ale Spațiului Schengen.

Cu toate acestea, este important de menționat că există controale la frontierele externe ale Spațiului Schengen pentru a asigura securitatea și controlul imigrației.