Germania susține aderarea României la spațiul Schengen

Spațiul Schengen. Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 11 noiembrie 2023, o întâlnire oficială cu Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei. Cei doi au discutat despre „despre provocările economice, sociale și geopolitice cu care se confruntă întreaga Europă”. Au vorbit, însă, și despre „dinamizarea relației bilaterale” dintre București și Berlin și despre aderarea României la spațiul Schengen.

Potrivit spuselor sale, Olaf Scholz este „un un prieten și un susținător” al aderării României la spațiul Schengen.

„Un prânz social-democrat între doi prieteni, cu aceleași gânduri pentru Europa! Am vorbit cu Olaf Scholz despre provocările economice, sociale și geopolitice cu care se confruntă întreaga Europă, despre dinamizarea relației noastre bilaterale și despre aderarea României la spațiul Schengen.

I-am mulțumit pentru sprijinul constant al Germaniei în dorința noastră legitimă de a fi parte a acestui spațiu! A friend in need, is a friend indeed!”, a scris, sâmbătă după-amiază, premierul României pe contul lui de Facebook.

„România are în cancelarul federal al Germaniei un prieten și un susținător în aderarea sa la spațiul Schengen. Suntem încrezători că împreună cu Germania putem construi o Europă mai puternică, unită și echitabilă”, a scris el, sâmbătă, pe contul lui de Twitter.

PSD, plan nou pentru aderarea României la spațiul Schengen

Cu o zi în urmă, premierul României a anunțat personal că social-democrații europeni au aprobat o rezoluție pentru aderarea imediată a țării noastre la zona de liberă circulație din UE. Potrivit lui „liderii social-democraţi din toată Europa au aprobat astăzi o rezoluţie în care este menţionat şi sprijinul pentru aderarea imediată a României la spaţiul Schengen. Familia social-democraţilor europeni a fost cea mai fermă şi puternică susţinătoare a României la nivel european.”

El va încerca să îi convingă pe cei care se opun aderării României la spațiul Schengen. Respectiv: Olanda și Austria.

Conform textului rezoluției, pentru protejarea şi consolidarea Acordului Schengen, una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, se solicită ca României şi Bulgariei să li se permită imediat intrarea în spaţiul Schengen. Ambele ţări întrunesc toate criteriile. În rezoluție se mai arată că „PES sprijină de asemenea o modernizarea rapidă a aplicării pentru viza Schengen pentru a aprofunda relaţiile UE cu Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia şi a simplifica călătoriile pentru afaceri şi turism”.

Se propune, așadar, finalizarea, fără alte întârzieri, a includerii complete a României şi Bulgariei în zona de liberă circulație.