Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Cristian Bușoi a vorbit despre prioritatea UE. Potrivit acestuia, transferul voluntar de tehnologie și ridicarea interdicțiilor de export sunt principalul aspect care stă la baza livrării vaccinurilor în Europa.

El susține că UE s-a mobilizat de urgență să ajuge India, însă la nivel global există discuții despre renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului, în loc de ridicarea restricțiilor de export.

„Prioritare sunt transferul voluntar de tehnologie și ridicarea interdicțiilor de export, nu renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pe vaccin. UE a exportat jumătate din cele 400 de milioane de doze produse și s-a mobilizat de urgență pentru a ajuta India

Există o dezbatere globală intensă despre renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului, însă obiectivele acestei dezbateri sunt, de multe ori, mai degrabă geopolitice, decât soluții medicale concrete, care să răspundă la criza majoră cu care se confruntă acum unele state ca India sau Africa de Sud”, a scris Bușoi pe Facebook.

Renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală nu este o soluție

În ceea ce privește renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului, Cristian Bușoi susțne că această măsură nu este o soluție pe termen scurt, în condițiile în care fabricile nu vor începe să producă automat dozele ncesare.

Potrivit experților, va fi nevoie de cel puțin șase luni pentru ca fabricile să pornească producția. Totodată, președintele Comisiei pentru Industrie din PE susține că cele mai bune măsuri pentru lipsa de vaccin rămân oprirea interdicției de asport, dar și donarea dozelor existente și neutilizate.

„În primul rând , trebuie spus clar un lucru: dintre democrațiile occidentale, doar UE a exportat pe scară largă vaccinul. Până acum, din cele 400 de milioane de doze produse, UE a exportat jumătate, 200 de milioane, în 90 de țări, dovedind astfel concret, că cea mai bună soluție de ajutor pentru celelalte state este exportul.

În al doilea rând, discuția despre asistența acordată altor state trebuie purtată concret și realist, din punct de vedere al soluțiilor urgente. Uniunea Europeană a mobilizat deja resurse pentru un răspuns de urgență în ajutorul Indiei. Centrul de Coordonare a Răspunsului de Urgență, care reprezintă nucleul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, colaborează cu guvernele UE pentru a livra oxigen și medicamente pentru India. În plus, UE a activat deja planuri pentru a trimite mai mult de 600.000 de doze pentru statele din Balcanii de Vest și există un plan pentru un ajutor similar pentru statele din Parteneriatul Estic.

Măsura renunțării la drepturile de proprietate intelectuală pentru a permite producția pe scară largă nu este o soluție pe termen scurt. Chiar într-un asemenea scenariu, fabricile nu vor începe automat, să producă „pe bandă” dozele necesare. Experții estimează că pentru a porni o facilitate de producție a vaccinurilor pe tehnologie mARN este nevoie de cel puțin 6 luni.

Cele mai bune măsuri pentru soluționarea lipsei de vaccin sunt: oprirea interdicției la export, atât pentru vaccinuri, cât și pentru materiile prime necesare, împărtășirea tehnologiei necesare pentru a crește producția și donarea dozelor existente și neutilizate. Această discuție nu este deloc teoretică, ci foarte concretă”, a mai adăugat acesta.