Potrivit estimărilor Institutului Național de Statistică (INS) avansul PIB-ului României a fost de 1,5% faţă de trimestrul I din 2016 şi de 6% faţă de trimestrul II din 2015. Aceasta este cea mai mare creştere economică de la debutul crizei economice. În ciuda unor reacții pozitive a tuturor analiștilor, există și opinii care atrag atenția asupra unor riscuri generate de modul în care a fost obținută această creștere.

Profesorul de economie Dan Armeanu consideră că „avem de-a face cu o creștetere economică cu mult peste estimările de 4% – 4,5% pentru primul semestru. Cea mai mare parte vine însă din consum și servicii. Avem o creștere a cifrei de afaceri cu amănuntul de circa 18%. Și construcțiile au crescut cu circa 6%. În total e o creștere bazată pe consum care trebuie achilibrată cu investiții”.

De asemenea, în opinia lui Dragos Cabat, Managing Partner al RisCo, „este o veste bună să ai creștere, dar se accentuează riscul unor dezechilibre macroeconomice. E foarte posibil ca acum să crească major importurile și asta nu e bine.