Cu cât cresc pensiile în România

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu detalii despre modalitatea de recalculare a pensiilor și a dat ca exemplu mai multe cazuri specifice. În cazul unei femei, lucrător comercial, pensionată în baza legii 19/2000 cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani va beneficia de o creștere de 74% la pensie, de le 1.125 de lei la 1.965 de lei.

În aceeași situație se află și bărbații, lucrători comerciali, care pentru un stagiu complet de 35 de ani va ajunge la o pensie, de la 1 septembrie, tot de 1965 de lei.

„Avem, și în cazul bărbatului aceeași situație, în care ieșim din indemnizația minimă socială de 1.125 și vom ajunge la 1.965 de lei” a mai explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii a clarificat că aceste diferențe dintre bărbați și femei sunt rezultatul stagiilor complete de cotizare și ale punctelor acumulate.

„Trebuie să ne uităm că avem stagii complete de cotizare diferite, la femeie avem un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, realizat 25 de ani, cu puncte în plată 20,65, pe când la bărbat avem un stagiu complet diferit. Dar și la unul și la celălalt creșterea este foarte mare, este consistentă”, a explicat Ministrul Muncii.

Creșteri importante pentru profesori, ingineri și medici

În cazul profesorilor, pensiile pentru femei va crește cu 20%, și va ajunge la 4.617 lei, iar pensia unui profesor bărbat va crește cu 32% și va ajunge tot la 4.617 de lei.

„Profesorii reprezintă una dintre categoriile profesionale care vor avea de câștigat datorită recalculării și datorită noii formule fiindcă, în special pentru cei care au lucrat înainte de 2001, după noua formulă, luăm în calcul și acordul global, și sporurile nepermanente, care până acum nu au fost luate în calcul. Cu alte cuvinte, plata cu ora, al 13-lea salariu, premierile, de toate acestea se va ține cont în noul proiect de lege”, a mai spus Ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a precizat că vor fi creșteri substanțiale și pentru alte categorii profesionale, cum ar fi inginerii și medicii. Spre exemplu, un inginer cu un stagiu de 33 va avea parte de creșteri de 51% pentru femei, până la 3.807 de lei și de 65% pentru bărbați până la aceeași sumă.

În cazul medicilor, creșterile sunt și mai mari. Un medic femeie cu un stagiu realizat de 41 de ani, va avea o creștere de pensia de la 1 septembrie cu 49%, până la 5.772 de lei. La fel, în cazul bărbaților majorarea va fi de 74% și se va ajunge tot la 5.772 de lei.

„Cu alte cuvinte am spus că sensul reformei se regăsește și în eliminarea inechităților. Adică eliminarea inechităților dintre femei și bărbați și nu în ultimul rând inechităților din interiorul indemnizației minime sociale. Și am exemplificat cum funcționează matematic principiile de care se va ține cont la recalculare”, a concluzionat Ministrul Muncii.