Marcel Ciolacu a declarat luni seară că toate pensiile din România vor crește cu 13,8%. Se întâmplă de la 1 ianuarie. Majorarea se face în concordanță cu rata inflației. Cu privire la pensiile speciale, acestea vor fi indexate doar în ceea ce privește partea contributivă.

Sunt pensii care cresc şi cu 40%, a fost anunțul prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a spus ce tip de pensie nu va crește

„Pensiile se indexează la începutul anului cu 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puţin la partea specială a pensiilor.

Unde există contribuţie, e normal, fiindcă e contribuţia fiecăruia să se aplice acest coeficient, a declarat Marcel Ciolacu luni seară la Digi 24.

Conform afirmațiilor sale, „la cei la care partea specială depășește partea de contribuție, atunci se scade și nu crește cu absolut nimic”.

Abordarea comună a pensiilor speciale este greșită

Premierul subliniază că este complet greșită abordarea comună a pensiilor speciale și a pensiilor ocupaționale.

Marcel Ciolacu a declarat că s-a găsit o soluție pentru a face distincția între pensiile ocupaționale și cele speciale, folosind salariul mediu brut pe economie. Astfel cei din MAI și MApN nu vor înregistra pierderi.

Cât este cea mai mare pensie din România

Cea mai mare pensie din România, conform informațiilor furnizate de News.ro, însumează 95.423 de lei în valoare brută. Valoarea netă a acestei pensii se situează la 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Dintre cele mai mari zece pensii din țară, cinci sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite (în sectorul bancar), în timp ce celelalte cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiției.

Proiect nou pentru anumiți angajați

Trebuie spus că personalul de specialitate, inclusiv grefierii, cu o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniu, va avea posibilitatea să beneficieze de o pensie de serviciu. Acest lucru se va întâmpla la vârsta standard de pensionare.

Un nou proiect vizează angajații care ocupă funcții de specialitate în instituții precum instanțe judecătorești, parchete și Institutul Național de Expertize Criminalistice.

Pentru a fi eligibili pentru pensia de serviciu, acești angajați trebuie să aibă o vechime minimă de 25 de ani în domeniul de specialitate respectiv. Astfel, aceștia vor putea primi pensia de serviciu odată cu atingerea vârstei standard de pensionare. Cuantumul anunțat va reprezenta 80% din media indemnizațiilor brute și a sporurilor. Pentru calculul acestuia se vor lua în considerare doar ultimele 48 de luni consecutive de activitate.