Criza datoriilor din Europa împiedică unele companii din Rusia să acceseze pieţele de capital, iar creşterea economiei ruse ar putea fi afectată în 2011, dacă problemele din zona euro vor continua, a declarat, vineri, secretarul de stat Dmitri Pankin.

Pankin, prezent la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din G20 în Coreea de Sud, a arătat că nu se aşteaptă ca problemele financiare din Grecia şi alte state din zona euro să afecteze dezvoltarea economică a Rusiei în 2010.

„Poate că estimările privind creşterea economiei mondiale vor fi revizuite în scădere, dar în Rusia nu anticipăm un ritm mai lent, întrucât impactul nu este direct”, a spus Pankin.

El a adăugat că dacă vor fi modificate în scădere şi previziunile pentru 2011 privind economia mondială, atunci şi Rusia va fi afectată. Pankin a mai arătat că impactul dificultăţilor din zona euro asupra preţului obligaţiunilor şi acţiunilor din Rusia este mare.

„Asistăm la o mare instabilitate. Multe companii nu pot recurge la pieţe. Trebuie să îşi amâne emisiunile de obligaţiuni”, a precizat oficialul. 

În privinţa inflaţiei, autorităţile ruse speră să menţină indicatorul sub nivelul de 6,5%, obiectiv mai ambiţios decât ţinta de 7% stabilită de guvernatorul băncii centrale, Serghei Ignatiev, la sfârşitul lunii mai.

SURSA: Mediafax