Supravegherea impusa de BNR pentru operatiunile de decontare efectuate de Bankcoop a influentat evolutia actiunilor celor doua banci cotate la prima categorie a bursei, Banca Agricola si Banca Transilvania. „Informatiile privind starea precara a sistemului bancar au dus la scaderea preturilor pentru actiunile Banca Agricola, in doua sedinte consecutive (marti si miercuri) cu 16 si, respectiv, 6 procente. Cotatiile pentru actiunile Banca Transilvania au scazut mai putin, aceasta fiind apreciata ca o banca deosebit de solida. Bancile, mai mult decat alte societati comerciale, sunt puternic dependente de situatia celorlalte societati similare” , afirma Luiza Ungheanu, analist la SVM Monynvest. Operatorii considera ca la aceste deprecieri au contribuit, in mare masura, aprecierile referitoare la volumul creditelor neperformante acordate de bancile comerciale, fara a fi prezentate date concrete despre ponderea acestor credite la fiecare banca in parte.
Prognozele analistilor prevad o revenire a atentiei investitorilor pentru titlurile bancilor cotate la bursa, atentie stimulata de interesul manifestat de Guvern pentru accelerarea privatizarii, in cazul Bancii Agricole, dar si de imaginea pozitiva pe care Banca Transilvania si-a creat-o in randul jucatorilor la bursa.
Pe fondul unui evident regres al volumului actiunilor tranzactionate, nivelul cotatiilor a scazut usor in primele trei sedinte de tranzactionare din saptamana trecuta, iar in ultimele doua zile s-au stabilizat. „Cred ca este o corectie de preturi. Cele mai bune actiuni au crescut destul de mult in ultima perioada si este normal ca acum sa se stabilizeze”, a mentionat Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision. Numai actiunile Alro Slatina si-au mentinut tendinta de crestere ponderata, atingand valoarea de maxim istoric – 71.000 lei/actiune – in sedinta de marti. Titlurile Dacia au inceput saptamana pe scadere, ca urmare a amanarii unei decizii referitoare la aprobarea facilitatilor pentru grupul francez Renault. Revenirea la acest subiect, in sedinta de joi a Executivului, a determinat o revenire a cotatiilor la nivelul mediu inregistrat saptamana precedenta.