Fondul Asigurărilor de Sănătate se confruntă cu probleme extrem de serioase: este vorba despre cel mai mare deficit al fondului din 2018 încoace.

Deficitul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate aproape că s-a dublat în T1 2021 faţă de perioada similară din 2020

După primul trimestru al acestui an, deficitul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a crescut cu 90% faţă de perioada similară din 2020. Fondul are acum un deficit de 3,3 miliarde de lei, arată datele oficiale.

Scăderea abruptă a fost cauzată de către cheltuielile cu tratamentele împotriva COVID-19, pentru românii asiguraţi, dar şi pentru cei neasiguraţi. La asta s-au adăugat şi salariile majorate pentru personalul medical, relatează Aleph News.

Fondurile pentru asigurările de sănătate vin în special din contribuţiile obligatorii ale angajaţilor. Tot aici ajung şi banii din Taxa clawback. Fondul Asigurărilor de Sănătate a primit 9,5 miliarde de lei în primele trei luni ale acestui an.

Interesant este că 3,8 milioane de români sunt înscrişi la un medic de familie, însă nu sunt asiguraţi la sistemul CASS. Asta reprezintă 19% dintre românii înscrişi la medicii de familie.

Pe ce se cheltuiesc banii de la Fondul Asigurărilor de Sănătate?

Cheltuielile Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate s-au ridicat la aproape 13 miliarde de lei în primul trimestru din acest an. Cei mai mulţi bani s-au dus pe produse farmaceutice şi materiale sanitare, peste 4,2 miliarde de lei.

  • 4,21 mld. lei – produse farmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale (+5.22% față de 2020)
  • 3,12 mld. lei – servicii medicale în unități sanitare (+10.82%)
  • 3 mld. lei – transferuri între unităție ale administrației publice (+23.9%)
  • 1,38 mld. lei – servicii medicale în ambulator (+1.3%)
  • 899 mil. lei – cheltuieli asigurări și asistență socială (+24.3%)

Sursă foto: Dreamstime