Un număr semnificativ de state europene au crescut viteza maximă pe autostradă. Șoferii pot conduce în aceste zone cu 150 de km/h. O discuție în acest sens are loc și în România, conducătorii auto susținând aplicarea acestei limite maxime de viteză în condițiile în care în țară avem 1.000 de km de autostrăzi. În acest moment, Bulgaria sau Polonia au limita de viteză la 140 de km/h.

Italia se pregătește să crească viteza pe autostrăzi. Ministrul italian al Transporturilor, Matteo Salvini a anunțat că viteza maximă admisă a fost crescută la 150 de km/h pe zonele de autostradă cu trei benzi pe sens. Acesta a spus că la baza schimbării majore stă faptul că mulți șoferi italieni circulau deja cu această viteză, fără să fie sancționați de poliție.

Mai puțin timp petrecut la volan

O viteză mai mare pe autostradă presupune reducerea considerabilă a timpului pe care șoferii îl petrec în mașină. De exemplu, pe o distanță de 100 de km, un șofer poate economisi peste o oră doar cu cei 20 de km/h în plus.

Și în Cehia limita de 150 km/h este pe cale să intre în vigoare. Aici, există autostrăzi cu doar două benzi pe sens, a arătat autolatest.ro.

Trafic autostrada
Trafic pe autostrada/SURSA FOTO: Dreamstime

Viteza maximă din România pe autostrăzi

În ceea ce privește situația din România, în actualul Cod rutier a fost crescută viteza pe drumurile expres de la 100 la 120 km/h,. Cu toate acestea, pe drumurile expres, dar și pe autostradă, șoferii merg, în medie, cu 150 de km/h, fără ca poliția să intervină în cele mai multe cazuri.

Trebuie menționat că noile modificări aduse Codului Rutier au stabilit anumite limite maxime de viteză în afara localităților. Astfel, acestea sunt următoarele pentru autovehiculele din categoriile A și B:

a) pe autostrăzi – 130 km/h

b) pe drumurile expres – 120 km/h

c) pe drumurile naționale europene (E) – 100 km/h

d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Amenzi pentru cei care încalcă legea

În condițiile în care mai multe țări din Europa au mărit deja viteza pe autostrăzi, este de așteptat ca o discuție în acest sens să aibă loc și la noi. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că cifrele mai mici ajută la menținerea siguranței rutiere pe drumurile publice.

Dacă șoferii sunt observați că au o viteză cu cel mult 50 km/h peste cea legală, pot primi amendă plus puncte de penalizare:

  • depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h – două sau trei puncte amendă, între 290 și 435 de lei, plus două puncte de penalizare;
  • depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h – patru sau cinci puncte de amendă, între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare;
  • depășirea cu 31 – 40 km/h – de la șase la opt puncte de amendă, între 870 și 1.160 de lei, plus patru puncte de penalizare;
  • depășirea cu 41 – 50 km/h – de la 9 la 20 de puncte de amendă, între 1.305 și 2.900 de lei, plus șase puncte de penalizare.