„Ministrul de finanțe mi-a făcut o analiză, i-am cerut un singur lucru, să aibă în vedere media europeană, să nu cumva să depășim media europeană raportată totuși la puterea de cumpărare a României. Sunt doi indicatori care trebuie respectați, pentru că, dacă depășești foarte mult, în momentul acela încurajezi la negru astfel de vânzări. Deci trebuie întotdeauna să găsim echilibrul. Și o să vină domnul ministru cu o analiză.”, a declarat Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor.

Când va fi depusă a treia cerere de plată din PNRR

Întrebat când ar putea fi depusă a treia cerere de plată din PNRR, în condițiile în care sunt 16 jaloane neîndeplinite, șeful Executivului a răspuns:

„Încercăm s-o depunem cât mai repede. Cel mai important jalon sunt pensiile speciale. Restul de jaloane… Am avut o – CIC se numește – o ședință împreună cu toți miniștrii și le-am parcurs pe fiecare. Sunt mai puține de… au rămas mult mai puține de 13 în aceste două săptămâni.”

Despre creșterea TVA de la 9% la 19%, Marcel Ciolacu a spus că, în opinia lui, nu este momentul oportun să se renunțe la excepția pentru alimente și medicamente.

„Creșterea TVA este… Avem TVA de 5%, avem TVA de 9%, este exclus să avem TVA de 0%, nu fiindcă nu-și dorește Marcel Ciolacu, pentru că nu ne acceptă Comisia Europeană. Și ar trebui să știm lucrul acesta înainte să-l avansăm în spațiul public. Sunt anumite excepții la TVA, de exemplu la medicamente. Eu nu cred că este oportun în acest moment să scoatem această excepție la alimente și la medicamente. Acum am văzut excepții de TVA, de exemplu, la plimbatul cu barca. Iertați-mă, ori venim în niște zone foarte clare, cum sunt medicamentele, cum sunt alimentele, ori facem niște excepții de dragul excepțiilor; sau au fost niște decizii luate pentru că cuiva… avea cineva ceva în cap cu bărcile de agrement.”, a explicat el.

Ce măsuri ar trebui luate pentru reducerea deficitului bugetar?

Întrebat ce măsuri ar trebui luate pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât să nu existe nici taxe, premierul a răspuns: „Vom lua toate măsurile care se impun pentru a ne încadra în deficitul de 4,4 atât ESA, cât și cash flow, asumat de către statul român.”

Marcel Ciolacu a vorbit, de asemenea, despre îngrijorările cu privire la ridicarea plafonului la energie.

„Tocmai Parlamentul României a venit cu un amendament și a modificat acest plafon, care este mult mai realist la piața de acum. Emoția de anul trecut a început să treacă și, după cum am văzut, România a produs mai multă energie decât a consumat.”