„Nu vom accepta o înţelegere care compromite unitatea Regatului Unit”, a declarat la BBC preşedintele Partidului Conservator, Brandon Lewis.

El a făcut referire la propunerea făcută de negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, care a spus că Marea Britanie ar putea primi dreptul unilateral de a părasi Uniunea vamală după Brexit, însă Irlanda de Nord ar urma să se supună în continuare regulilor europene, pentru a fi evitată apariţia unei graniţe fizice cu Irlanda.

Şi liderul deputaţilor nord-irlandez, Nigel Dodds, a respins propunerea făcută de Michel Barbier, despre care spune că este una care nu respectă integritatea economică şi constituţională a Regalui Unit şi nu poate fi pusă în aplicare.

Un nou vot în privinţa acordului de ieşire din Uniunea Europeană urmează să aibă loc marţi, la Londra.

Mai mulţi parlamentari conservatori au avertizat însă, că nu vor susţine nici de această dată propunerea premierului Theresa May, deoarece se tem că aşa-numitul backstop irlandez ar putea menţine Marea Britanie legată pe termen nedefinit de Uniunea vamală. Backstop-ul este o soluţie menită să împiedice apariţia unei graniţe între Irlanda şi Irlanda de Nord, dar pentru acest lucru este nevoie ca Belfastul să respecte în continuare regulile europene, lucru considerat inadmisibil de către susţinătorii Brexit-ului.