Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seară, despre decizia care ţine pe foc sute de mii de bătrâni din această ţară: creşterea punctului de pensie. Prim-ministrul a explicat că o decizie finală se va putea lua abia după definitivarea evaluării situaţiei economice din România şi a resurselor bugetare aflate la dispoziţia Guvernului României.

„Suntem într-o evaluare a situaţiei economice, într-o evaluare a resurselor bugetare pe care le vom avea la dispoziţie şi în mod clar vom lua o decizie când vom avea o imagine completă, pe măsură ce ne vom apropia de momentul respectiv”, a declarat premierul Ludovic Orban, invitat la B1 TV.

În plus, Orban a mai explicat că Guvernul liberal analizează mai multe variante drept surse de finanţare ale economiei, variind de la împrumuturi la instituţiile financiare internaţionale până la lansarea de titluri de stat sau accesarea fondurilor europene la care au acces ţările membre UE. Planul de relansare economica va putea fi finalizat doar după o analiză completă, a adăugat Ludovic Orban.

„Când o să avem o imagine completă vom putea finaliza acest plan de relansare economică”, a declarat şeful Guvernului.

Mesaj şi din partea ministrului de Finanţe, Florin Cîţu

Şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a vorbit joi despre pensii şi salarii. El a ţinut să clarifice o declaraţie anterioară, în care lăsa de înţeles că acestea vor fi plătite doar dacă vor exista încasări la buget.

„Ca să fim onești, declarația mea a fost puțin diferită. Am spus că întotdeauna există o legătură între a face cheltuielile și execuția bugetară, pentru că în orice buget cheltuielile sunt fixe, le știi, iar veniturile sunt estimate. Mai ales România care are un deficit, bineînțeles că restul veniturilor trebuie să le împrumuți ca să faci plata. (…) Există o legătură directă între execuția bugetară și plata cheltuielilor care sunt incluse în buget. Acest mesaj este pentru populiști, este pentru acei oameni din Parlamentul României care vor să crească deficitul bugetar pe hârtie”, a declarat Florin Cîţu.