Un exemplu de curaj este cel al Atelierului Axa, societate cu capital 100% romanesc, al carui obiect de activitate este proiectarea, arhitectura si amenajarile interioare. Firma a intrat pe piata in 1992, iar sase ani mai tarziu a decis ca poate sa dezvolte si proiecte proprii. Axa a realizat primele cinci apartamente de lux construite pentru comercializare intre 1998 si 1999, intr-un imobil situat intr-o zona centrala a Capitalei. Toate s-au vandut in timpul executiei, afirma doamna director Andreea Barbulescu, cu un profit de 35%. Urmatoarea investi-
tie, care se dovedeste si ea un succes, este imobilul din imagine, Floreasca View, tot un proiect propriu. Terenul pe care s-a construit a costat 100.000 USD, iar pretul de constructie a fost de 450 USD/mp, fara TVA. Noua din cele zece apartamente deja s-au vandut, ne-a marturisit Andreea Barbulescu, iar preturile de vanzare au oscilat intre 140.000 si 170.000 USD, pentru suprafete cuprinse intre 130 si 180 mp. Iar Atelier Axa nu se va opri aici: o alta cladire similara se va ridica in curand in Piata Dorobantilor, in acest moment fiind in stadiu de avizare.
Concurenta este in crestere
Acest gen de afacere se afla in plina dezvoltare in Bucuresti. In zonele rezidentiale bune, au aparut blocuri tip vila, ultrafinisate, peste tot unde se mai gaseau terenuri medii ca marime si unde se putea construi la un regim de inaltime de cel putin trei etaje.
Zeci de cladiri de acest tip au fost date in folosinta anul trecut. Oferta din ce in ce mai mare de pe piata conduce incet-incet catre o scadere a preturilor, afirma reprezentantii agentiei Colliers International. Si aceasta se datoreaza si faptului ca investitorii de pe piata care se orientau in urma cu trei-patru ani catre spatii de birouri, acum au ales sectorul rezidential. Majoritatea au cumparat terenuri si au inceput sa construiasca in partea de nord a orasului, in zone precum Primaverii, Aviatorilor, Floreasca, Scoala Herestrau si Baneasa. Toate aceste imobile de lux au lifturi, garaje, suprafete generoase – de peste 100 mp, uneori chiar depasind 250 mp, atunci cand sunt duplexuri, servicii de paza si sisteme de incalzire si de securitate ultramoderne.
In urma cu doi ani si la inceputul anului trecut, apartamentele noi, de lux, cu suprafete mari se vindeau foarte bine. Acum insa exista un stoc pe piata, clientii sunt mai exigenti si negociaza mai aprins.
Unii bucuresteni fac bani si din exploatarea cu bucata sau angro. Deja unele din apartamentele din Floreasca View sunt scoase la inchiriere de proaspetii proprietari. Potrivit datelor Colliers International, chiria lunara pentru un apartament cu trei dormitoare poate ajunge si la 3.000 USD, in timp ce pentru unul cu doua dormitoare, la 2.000 USD/luna.
In general, in cartierul Floreasca, tarifele de inchiriere la apartamente noi de lux variaza intre 1.000 si 3.000 USD/luna, zona fiind mai ieftina decat alte cartiere cu oferte similare de locuinte. In zona Primaverii, de exemplu, proprietarii cer intre 2.000 si 4.500 USD/luna, iar in Kiseleff intre 1.500 si 4.000 USD/luna.    

Calificative

Dotari: HHHHH
Blocul are lift si sase garaje, plus patru locuri proprii de parcare. Apartamentele au baile si bucatariile echipate, iar viitorii locatari isi pot alege tipul usilor, al pardoselilor si designul tavanelor false.
Shopping: HHHHH
La cinci minute de mers cu masina se afla un magazin Billa si la o distanta egala se afla Piata Floreasca. Foarte aproape este si zona comerciala Dorobanti.
Amplasament: HHHH
Blocul este situat pe Calea Floreasca, la 1,5 kilometri de Piata Victoriei. Are acces direct, iar traficul in zona este redus. Singurul minus ar fi faptul ca amplasamentul este inconjurat de case mici, vechi, care nu arata prea bine.
Suprafata: HHHHH
In bloc se afla 10 apartamente, de doua tipuri: cu doua sau trei dormitoare. Suprafata construita variaza intre 130 si 180 mp. Apartamentele au living cu bucatarie deschisa, cate doua bai si spatii de depozitare.
Lumina naturala: HHHHH
Apartamentele au spatii mari de geam, cu ferestre luminoase si care ofera privelisti generoase.
Grad de intretinere: HHHHH
Imobilul este realizat din cadre de beton si este nou (la etajele inferioare se mai lucreaza inca la finisare).
Spatiu verde: HHHHH
Floreasca View, asa cum este denumita cladirea, se afla vizavi de Parcul si Lacul Floreasca.
Securitate: HHHHH
Blocul are interfon la intrare, iar apartamentele au alarma.
Raport pret-calitate: HHHHH
Apartamentele s-au vandut cu preturi cuprinse intre 140.000 si 170.000 USD, ceea ce reprezinta un nivel mediu pentru aceasta zona. Apartamente similare, dar amplasate in cartierele Primaverii si Aviatorilor se vand si cu 200.000-315.000 USD.

Cartierul floreasca ia avant

Situat intr-o zona semicentrala, cartierul Floreasca a inceput sa fie cautat de investitori.
Aici apar peste noapte sedii noi de birouri, vile si blocuri cu apartamente de lux, la preturi mai accesibile. In plus, in zona a fost construit si un centru comercial pe Bulevardul Vacarescu.