Update:

Fondul de salarii în sectorul sanitar crește cu 15%

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis joi, în urma discuțiilor cu sindicaliștii Federației Sanitas, s-a convenit ajustarea, în urma unei evaluări, a schemelor de personal şi deblocarea de posturi, cu prioritate în spitalele universitare şi judeţene cele mai aglomerate, precum şi creşterea, în prima jumătate a anului, cu 15% a fondului de salarii pentru sectorul sanitar.

Discuţiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanţii Sanitas, şi anume necesarul de posturi în unităţile sanitare şi salarizarea personalului din sistemul de sănătate.

„În urma discuţiilor de astăzi cu premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal şi deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare şi în centrele spitaliceşti judeţene cele mai aglomerate”, precizează sursa citată.

Știrea inițială:

Marcel Ciolacu a promis majorarea salariilor în sistemul sanitar

Prim-vicepreşedintele Sanitas Iulian Pope a declarat joi că „în principiu” Guvernul a acceptat ca personalul din sistemul sanitar să aibă în acest an o creștere a salariilor cu 20%.

„În principiu, principala noastră cerere – creştere cu 20% în anul 2024 pentru lucrătorii din sistemul sanitar – a fost acceptată. Vor mai fi întâlniri pe cifre. A fost acceptată o creştere cu 20% pe fondul de salarii de bază. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre.

Nu am terminat întâlnirile la nivelul Guvernului. Am stabilit un calendar. Ne vom întâlni săptămâna viitoare. De principiu am stabilit şi Guvernul a acceptat că în anul 2024 lucrătorii din sistemul sanitar vor avea o creştere de 20%”, a declarat Pope după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Simona Bucura Oprescu a vorbit, de asemenea, cu delegația sindicaliștilor din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Delegația a fost condusă de către Răzvan Gae, vicepreședinte al Federației Sindicale Sanitas, și de Titi Costin, președintele Comisiei pentru Asistență Socială din cadrul Sanitas.

Principalele aspecte semnalate de către sindicaliști au fost cele legate de lipsa de personal, salarizarea din sistemul de sănătate și asistență socială și de necesitatea încheierii unui contract colectiv de muncă în domeniul asistenței sociale.

„Suntem deschiși pentru a găsi împreună soluțiile cele mai bune pentru deficitul de personal, nivelul de salarizare și îmbunătățirea dialogului social. MMSS va adresa o invitație și structurilor asociative ale administrației publice locale pentru a se demara negocieri la nivelul acestora cu federațiile reprezentative la nivel de sector în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu într-o postare pe Facebook.

ministrul sanatatii sindicate sanitas
Ministrul Sănătății, discuții cu sindicaliștii din Sănătate. SURSA FOTO: Facebook – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Sanitas a pichetat azi ministerul Muncii

Amintim că, sindicalişti de la Sanitas au protestat joi în faţa sediului Ministerului Muncii, cerând majorarea salariilor cu cel puţin 20%.

Viorel Hușanu, președintele Uniunii Sindicale „Sanitas” București, a declarat în cursul zilei de joi pentru Agerpres că aceasta este a doua pichetare de la Finanțe și estima un număr de 250 de participanți. El a precizat că a primit aprobare pentru acest număr și, pentru a nu depăși limita stabilită, a mobilizat în jur de 250 de oameni.

Concomitent, premierul Ciolacu și-a exprimat intenția de a se întâlni astăzi cu ei după pichetare. Hușanu presupune că premierul a identificat deja soluții pentru o viitoare creștere salarială solicitată pentru toți salariații din Sănătate și Asistență Socială. După pichetarea Ministerului de Finanțe, o delegație a Federației Sanitas se va prezenta la sediul Guvernului pentru negocieri.

Rămâne de văzut dacă se va declanșa sau nu greva generală

Potrivit liderului sindical, în funcţie de propunerea făcută de premier, se va decide dacă va mai avea loc pichetarea programată în cursul săptămânii viitoare la Ministerul Sănătăţii şi se vor continua paşii spre greva generală.

El a estimat că au fost strânse peste 100.000 de semnături pentru susţinerea grevei generale. În data de 18 ianuarie erau strânse peste 70.000 de semnături, iar listele au rămas în continuare în spitale, a spus liderul Sanitas adăugând că „probabil oamenii au mai semnat în continuare”.

De asemenea, menționăm că, federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunța că se alătură Sanitas în privința declanșării acțiunilor de protest, primul demers fiind pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 1 februarie.

Peste jumătate dintre membrii sindicatelor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au semnat deja pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă şi a grevei generale, aproape 60% dintre ei asumându-şi totodată public intenţia de a participa la grevă