Marcel Ciolacu detaliază cum va fi construit bugetul României pentru 2024

Premierul Marcel Ciolacu laudă bugetul pentru anul 2024. Liderul Executivului subliniază că prin bugetul pregătit pentru anul viitor se vor continua principalele măsuri ale Guvernului.

Vorbim așadar despre creşterea puterii de cumpărare, investiții importante în România, dar și disciplină mult mai bună a cheltuielilor publice. Ȋn 2024 vor crește salarii și pensii, a reamintit Ciolacu, iar bugetul va susține asta.

Anul viitor, va fi unul în care bugetul României va fi orientat spre dezvoltare, fără să ignore însă componenta economică, a mai precizat prim-ministrul.

Marți, 12 decembrie, șeful Guvernului a prezidat ședința Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Proiectul de buget pentru anul viitor și posibilitatea majorării salariului minim pe economie au fost principalele teme ale reuniunii.

Guvernul a promis că va analiza toate propunerile venite dinspre patronate și sindicate și abia apoi va lua o decizie privind salariul lunar minim brut pe ţară garantat în plată.

„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice.

Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educaţie, aşa cum ne-am angajat, şi susţinerea tuturor drepturilor sociale.

Fondurile alocate pentru investiţii vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”, a transmis Marcel Ciolacu marți, 12 decembrie.

Nu cresc taxele și impozitele. Negocieri pe tema salariului minim brut

Revenind la bugetul pentru 2024, acesta a fost construit pe o creştere economică de 3,4% din PIB. Se preconizează și o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,6%. Datele au fost prezentate în ședința de astăzi de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

La rândul său, Marcel Ciolacu a subliniat că nu vor crește taxe și impozite în 2024.

„Creşterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluţiilor de digitalizare şi îmbunătăţirea colectării.

Aşa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom creşte taxe sau impozite”, a afirmat premierul.

Ciolacu a spus, cu privire la majorarea salariului minim, că Guvernul țintește un procent care să aducă după sine o creștere a puterii de cumpărare a cetățenilor.

O propunere a Guvernului, făcută astăzi, este de creștere până la 3.700 de lei din 1 iulie 2024. Măsura s-ar aplica inclusiv pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară. Pentru cei din construcții, salariul de bază minim brut ar fi menținut la 4.582 de lei.

Executivul va analiza toate propunerile făcute de patronate și sindicate și abia apoi se va lua o decizie, se arată într-un comunicat al Guvernului.