Cresc facturile? Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul energiei şi cei ai Consiliului Concurenţei caută soluţii şi lucrează la un ordin care să vină în ajutorul consumatorilor care nu vor avea timp să aleagă o ofertă de pe piaţa concurenţială şi vor rămâne la tarifele de pe piaţa universală.

În acest context, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a declarat că românii ar trebui să consulte cel puțin 2 sau 3 oferte de energie electrică, atât ale furnizorilor actuali, cât și ale furnizorilor noi.

Cresc facturile? Răzvan Nicolescu arată clar ce se va întâmpla

„În primul rând, niciodată nu ar fi trebuit să ajungem într-o astfel de situație. În al doilea rând, au publicat un ordin, acum lucrează la un alt ordin preluând o idee venită de la Guvern. Trebuie să vedem exact cum va arăta textul, pentru că pot fi foarte multe amănunte care schimbă datele problemei. Ofertele se schimbă de la o zi la alta, de la o săptămâna la alta.. Trebuie să vedem toate amănuntele.

Până atunci, putem spune că oamenii, fără să stea la cozi, încet, încet, să încerce să își găsească un furnizor pe piața concurențială. Dar este inadmisibil modul în care autoritățile s-au comportat în acest caz.

Ar trebuie să consultăm măcar 2 sau 3 oferte ca să alegem repede una dintre ele. Și ar trebui să ne uităm nu numai la ofertele furnizorilor actuali, ar trebui să ne uităm și la ofertele altor furnizori”, a declarat Răzvan Nicolescu la Antena 3.

Cele mai avantajoase oferte ale furnizorilor de energie electrică

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

Pe fondul lipsei de acțiune a consumatorilor casnici, care din diferite motive nu și-au ales un furnizor până acum, pentru a beneficia de un preț mai mic, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.

În ceea ce privește ofertele furnizorilor de energie electrică, Enel Simplu Anual Salut vine cu un preț al energiei active de 0,254 lei/kWh, fără nici un fel de abonament zilnic.

În comparație cu alți furnizori mai mici, sau cu Hidroelectrica (0,245 lei/kWh pentru primele șase luni sau 0,25 lei kWh pentru următoarele șase luni) această ofertă a Enel nu strălucește, dar ea este semnificativ mai bună decât orice oferă clienților din celelalte zone de rețea furnizorii tradiționali de acolo, Electrica, E.On și CEZ, scrie economica.net.

Oferta este valabilă și pentru cei care doresc să facă un contract online. Deci pentru cine dorește, nu mai este necesar să meargă în magazine pentru contract, îl poate încheia online.