Pielea este supusa permanent unor agresiuni din exterior. Din aceasta cauza, apar leziuni comune ce se pot trata prin medicatie, dar pot fi ameliorate sau oprite din evolutie si prin aplicarea unor produse cosmetice. Pentru a-si demonstra implicarea in procesul curativ, de vindecare, unele firme isi denumesc lotiunile, cremele si sampoanele printr-un termen generic: dermatocosmetice. Altele prefera sa le spuna cosmetice, pentru a „tinti” asupra unei mase mai largi de utilizatori.
Dr. Sorin George Tiplica, medic specialist, director executiv la Societatea Romana de Dermatologie, precizeaza: „Distinctia dintre medicamentele dermatologice si produsele cosmetice se face in functie de compozitia preparatului si de actiunea acestuia la nivelul organismului. Deocamdata, termenul dermatocosmetic nu-si gaseste identificarea in legislatia romana sau europeana, el fiind adoptat de producatori pentru a sugera publicului proprietatile deosebite ale preparatelor respective, aflate la limita dintre actiune terapeutica si activitate de ingrijire.”
Daca pana nu de mult, oferta de acest gen era reprezentata cu precadere de gama Gerovital, o scurta vizita in farmacii, magazine specializate sau supermarketuri pune reale probleme de alegere. De regula, cumparatorii se orienteaza dupa cateva indicii, cum ar fi: aspectul preparatului, renumele firmei producatoare si al marcii, pretul produsului, recomandarile publicitare care pot veni din partea producatorului sau a cunostintelor apropiate.
„Compozitia este de multe ori neglijata de cumparatori, fapt absolut nerecomandat deoarece, sub aura de mister a unui produs magic, bun-la-toate, se pot ascunde banale creme sau unguente, „condimentate” uneori cu substante iesite de multa vreme din practica”, afirma dr. Sorin George Tiplica.
Unele produse au fost testate de organizatii nationale sau internationale pentru verificarea efectelor pe care le atesta proprietatile. De exemplu, Societatea Romana de Dermatologie recomanda dintre sapunurile antibacteriene gama Protex (Colgate Palmolive), iar pentru ingrijirea parului, samponul Head&Shoulders (Procter&Gamble).
Refacerea barierei de protectie cutanata este unul dintre dezideratele majore ale oricarui produs de ingrijire a tegumentelor. Se evita astfel uscarea pielii (xeroza) si aparitia pruritului. Majoritatea cremelor substituie bariera de protectie tegumentara prin constituirea unui strat superficial protector.
O alta categorie de preparate, unde se remarca gama Balneum (Hermal-Boots U.K.), pe langa realizarea unei protectii directe, furnizeaza in plus celulelor epidermice si materialul necesar (ceramide, lipide fiziologice etc.) pentru reconstituirea prin mijloace proprii a barierei protectoare. Acestea sunt recomandate si in tratamentul de intretinere in cazul unor boli cronice ale pielii, cum ar fi dermatita atopica, eczemele, psoriazisul si ihtiozele.
Pielea din jurul ochilor beneficiaza de o atentie mult mai mare decat restul suprafetelor cutanate. Numeroase produse cosmetice sunt destinate corectarii fenomenului de imbatranire fiziologica manifestat la acest nivel prin aparitia ridurilor. Deoarece trecerea timpului este un proces inevitabil si ireversibil, multe persoane sunt sceptice in ceea ce priveste proprietatile produselor antirid. Iata de ce, firme renumite au recurs la teste complicate care combina microscopia cu ecografia cutanata asistata de computer, cu scopul de a demonstra eficacitatea produselor lor. De exemplu, studiile efectuate pentru gama OphycA