Creditele neperformante neachitate au urcat în trimestrul patru din 2013 cu 28,5 miliarde de yuani (4,7 miliarde de dolari), ajungând la 592,1 miliarde de yuani, a anunţat, joi, Comisia de Reglementare Bancară din China. Este cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.

Rata creditelor neperformante (NPL) a ajuns la 1% la sfârşitul lunii decembrie, de la 0,97% la finele lui septembrie, deoarece a crescut numărul total de împrumuturi acordate în trimestrul patru.

Economiştii se aşteaptă ca rata creditelor neperformante să crească în continuare, în urma încetinirii avansului economiei.

Săptămâna aceasta, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a apreciat că, în 2014, calitatea împrumuturilor se va deteriora semnificativ, deoarece băncile rămân 'puternic expuse la platformele de finanţare a datoriilor guvernelor locale'.

Rata creditelor neperformante ar putea urca anul acesta la 1,2%, a apreciat Lian Ping, economist – şef la Bank of Communications din Shanghai.

Autorităţile de reglementare din China încurajează băncile să-şi majoreze capitalul pentru a-şi întări capacitatea de absorbţie a creditelor neperformante.

Sursa: Agerpres