Conform datelor Băncii Na­ționale, ponderea creditelor pentru locuințe în totalul creditelor acordate populației a ajuns în luna septembrie la 27,2% (soldul creditelor apropiindu-se astfel de 28 miliarde lei), comparativ cu 22,8% în aceeași lună a anului trecut sau cu 27% în august 2010. În același timp, ponderea creditelor pentru consum în totalul creditelor a scăzut de la 73,9% în septembrie 2009 la 63,9% în luna septembrie a anului curent, împrumuturile de nevoi personale depășind astfel 65 miliarde lei.
Eliza Erhan, director dezvoltare produse retail la Millennium Bank, afirmă că „în cursul anului 2010, pe fondul creșterii vânzărilor de credite în cadrul programului Prima Casă, s-a produs o schimbare importantă în ceea ce privește tipurile de împrumuturi contractate de clienți. Astfel, creditele ipotecare și Prima Casă au reprezentat aproximativ 75% din creditele acordate de bancă, în timp ce în 2009, înainte de lansarea programului Prima Casă, creditele de nevoi personale cu ipotecă dețineau supremația cam în aceeași proporție“.
Mai multe credite ipotecare
Millennium Bank și-a orientat strategia de creditare încă din anul 2009 către creditele cu ipotecă – credite ipotecare, Prima Casă și credite de nevoi personale garantate cu ipotecă pe un imobil aflat în proprietate. „Cred că și în 2011 se va menține același trend, iar creditele ipotecare vor fi cele mai solicitate de către clienți, atât pentru achiziții noi cât și pentru refinanțarea creditelor existente, în condiții mai bune de preț“, declară Eliza Erhan.
Reprezentanții RBS afirmă că, dintre creditele acordate de banca lor, creditele de nevoi personale negarantate reprezintă 32% din volumul acordat (rezultat valabil la sfârșitul lunii octombrie 2010) față de 63% în 2009, iar creditele garantate prin ipotecă reprezintă 68% (rezultat valabil la sfârșitul lunii octombrie 2010), față de 37% în 2009.
În viitor, RBS România se va axa pe împrumuturile garantate cu ipotecă și pe vânzarea de carduri de credit. „Împrumuturile garantate vor reprezenta categoria de credite cea mai solicitată de către clienți (ne referim atât la contractarea de împrumuturi noi, cât și la refinanțarea celor deja existente). Studiile de piață ale BNR arată că există o oportunitate pe termen lung pe piața locuințelor“, spun reprezentanții băncii.
Refinanțări
Alpha Bank are în portofoliu credite acordate clienților persoane fizice în valoare de 1.116 milioane euro la septembrie 2010, dintre care 73,4% reprezintă credite ipotecare, și 26,6% credite de consum. Cota de piață pentru creditele ipotecare este de 7,6%, susțin reprezentanții băncii.
În cazul Băncii Carpatica, din valoarea totală a creditelor acordate în 2010 persoanelor fizice, 52,45% reprezintă credite cu garanții reale, iar 47,55% credite pe card (card credit și overdraft), susțin reprezentanții băncii.
„Având în vedere situația economică actuală, previziunile organismelor internaționale în ceea ce privește economia României în 2011, eventuala continuare a programului guvernamental Prima Casă, precum și mediul concurențial al sistemului bancar, suntem de părere că refinanțările și creditele imobiliare vor fi cele mai solicitate în 2011.
Astfel, în prima parte a anului 2011, orientarea băncii în ceea ce privește creditarea populației va fi îndreptată în principal spre oferirea de soluții de refinanțare a creditelor“, afirmă reprezentanții Băncii Carpatica.
Creditele în euro predomină
În cazul Raiffeisen Bank, Radu Topliceanu, director executiv aria clienți persoane fizice, susține că „jumătate dintre creditele noi ale Raiffeisen sunt negarantate, cealaltă parte fiind garantate“. În privința împrumuturilor pentru achiziția de locuințe, majoritatea sunt încă în valută, din foarte multe motive, inclusiv datorită costurilor mai mici. „Dacă vorbim de credite de nevoi personale, tendința pieței și recomandarea noastră este către lei“, declară acesta. Din soldul de 65 miliarde lei al creditelor pen­tru consum la finele lunii septembrie 2010, 27,7 miliarde sunt în lei, 28,3 miliarde în euro, iar 9,5 miliarde lei reprezintă creditele acordate în alte valute. În cazul creditelor pentru locuințe (27,96 miliarde lei la septembrie a.c.), 22,3 miliarde sunt în euro, patru miliarde, în alte valute și doar 1,63 miliarde, în lei, după cum rezultă din datele BNR.
102,6 miliarde lei reprezintă valoarea creditelor acordate populației la 30 septembrie 2010, cu 3,2% mai mult decât în luna septembrie din 2009