Fondul a semnat Convenţia privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii SAPS – Campania 2014 şi cu CEC Bank, în scurt timp urmând să se alăture campaniei şi alte bănci partenere, se arată în comunicatul citat.

“Garanţia FNGCIMM poate acoperi până la 80% din valoarea creditului, fără a depăşi 2,5 milioane de euro/ beneficiar şi se acordă pentru finanţarea capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii prevăzuţi la art.6 din OUG 125/ 2006, aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea 139/ 2007, cu respectarea criteriilor stabilite la art.7 din actul menţionat mai sus – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS)”, se precizează în comunicat.

Pentru garanţia acordată se plăteşte anual un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare, precizează Fondul prin intermediul comunicatului de presă.

Pentru a obţine garanţia, beneficiarul trebuie să depună la banca finanţatoare documentaţia de credit, banca o analizează şi solicită Fondului emiterea unei garanţii. Ulterior, FNGCIMM analizează solicitarea, acordă garanţia şi, în baza acesteia, banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

În plus, pentru a beneficia de garanţie, producătorii agricoli eligibili trebuie să se încadreze în categoria IMM-uri, putând fi organizaţi ca persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. 'De asemenea, trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale finanţatorilor, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară, în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene şi să nu beneficieze de garanţii de la alte Fonduri de garantare pentru aceeaşi finanţare', se mai arată în comunicatul citat.

Sursa: Agerpres