Pana in prezent, categoria de “credite pentru perdele”, adica pentru investitii foarte mici, nu a existat in vocabularul bancilor din Romania. Cu toate acestea, institutiile specializate pe microfinantare au introdus in oferta lor produse care se apropie tot mai mult de nevoile curente ale intreprinzatorilor.

Clientii societatilor de microfinantare sunt aceia pe care bancile nu-i baga in seama, dar au potentialul de a deveni clienti bancari peste o anumita perioada. Aici pot fi incluse IMM-urile, microintreprinderile sau persoanele fizice autorizate din orasele mici sau mediul rural. De regula, proiectele care necesita finantare se refera, de exemplu, la achizitionarea unui tractor pentru ferma sau dotarea unei pensiuni cu mobilier. Fondurile provin, de regula, de la banci precum BERD sau BEI, Banca Mondiala sau fonduri de investitii.


Maria Teleman este administratorul pensiunii “Tara”, de trei stele, din Sinaia. “Am obtinut un credit de 15.000 de lei pentru diferite amenajari interioare in cadrul pensiunii, de la organizatia Opportunity Microcredit (OMRO). Acesta a fost deja rambursat. Apoi, am apelat la oferta de credite pe doua-trei saptamani, cu 3% dobanda”, spune intreprinzatoarea. Este vorba despre sume de cateva mii de lei, pe perioade foarte scurte, care sunt de mare folos clientilor. “Aveam nevoie, de exemplu, sa cumpar perdele la pensiune. stiam ca voi primi in cateva zile o suma mai mare de bani de la clienti, asa ca totul a decurs foarte bine”, mai spune Maria Teleman.


Directorul de credite al OMRO, Janos Bereczki, spune ca, pe langa oferta clasica, au lansat anul acesta pe piata produse noi pentru cabinete medicale, inclusiv stomatologice, si farmacii. “Finantarea se acorda la dobanda de 13-14%, pentru achizitii de spatiu, renovare, dotare cu aparatura medicala”, explica Bereczi. OMRO activeaza in prezent in sase zone din tara. Birourile regionale se gasesc in Targu-Mures, Bistrita, Brasov, Miercurea Ciuc, Reghin, Sibiu. “Am mai deschis o agentie la Alba si intentionam sa abordam si zona Bucovinei”, mai spune directorul de credit. Tot el marturiseste ca exista un interes, pentru anul 2007, spre zona agriculturii.
Societatile de microfinantare precum OMRO functioneaza, in sfarsit, pe baze legale. Legea nr. 240 care a fost publicata in luna iulie explica, negru pe alb, cum trebuie sa “arate” aceste institutii si activitatile lor, astfel incat sa nu mai existe dubii. Efectele legii s-au simtit imediat pe piata. Drept urmare, au inceput sa apara institutii noi. Un exemplu este Aurora SA din judetul Hunedoara. “Finantam firmele mici pentru capital de lucru sau pe cele aflate in faza de start-up. Decizia de acordare a imprumutului se bazeaza pe un studiu de fezabilitate realizat de catre specialaistii nostri”, spune Cristian Petreanu, directorul companiei. Aurora SA foloseste pentru imprumuturi bani din capitalul propriu, adus de actionari. “Sunt 28 de actionari, dintre care 19 sunt case de ajutor reciproc ale salariatilor din judet. In total, avem acum un capital de 9 milioane de lei si doua categorii de credite: unul, pana la cinci ani, in valoare de pana la 25.000 de euro, si celalalt, cu sume mai mici, pe termen scurt, pentru capital de lucru”, explica Petreanu. Dobanda efectiva, potrivit acestuia, este de maximum 15% pe an si deja, in doua luni de functionare, societatea a contractat imprumuturi pentru mai mult de zece clienti.


“Dobanzile noastre sunt comparabile cu cele ale bancilor, de multe ori chiar mai mari, dar oferim creditele acelor clienti care nu s-ar califica pentru un imprumut bancar”, spune Maria Doiciu, coordonatorul Coalitiei de Microfinantare din Romania, care include cele zece institutii importante pe piata in acest moment. “Mai multe societati si-au diversificat oferta sau au imbunatatit conditiile in ultima perioada”, considera Maria Doiciu. Tot ea spune ca se asteapta o infuzie puternica de fonduri in anul 2006, prin programele europene sau ale Bancii Mondiale.


In Romania, piata potentiala este estimata la 500 de milioane de dolari. Potrivit Coalitiei de Microfinantare, pana acum, institutiile active pe piata romaneasca au acordat 9.000 de imprumuturi, in valoare de aproximativ 36 de milioane de dolari.“Aveam nevoie rapid de cateva mii de lei. stiam ca in curand voi putea rambursa suma, asa ca am apelat la un imprumut cu dobanda redusa, pe termen foarte scurt.”

Maria Teleman,

administratorul pensiunii “Tara”“Dobanzile noastre sunt comparabile cu cele ale bancilor, uneori chiar mai mari; avantajul este ca oferim credite celor care nu s-ar califica pentru un imprumut bancar.”

Maria Doiciu,

manager de proiect, Coalitia de Microfinantare


Despre microfinantari In Romania

• Intre 2003 si 2004 suma totala a imprumuturilor acordate in Romania a crescut cu peste un milion de dolari.


• Numarul de beneficiari ai institutiilor de microfinantare a crescut cu 58%, dar totusi era destul de mic, de numai 1.300 de clienti activi.


• Valoarea medie a unui imprumut este de 3.200 de euro, mai ridicat chiar decat in multe state UE, deci oferta nu a coborat inca la nivelul celor mai “saraci” potentiali clienti.


• Institutiile de microfinantare sunt, in prezent, in numar de 15 si ele formeaza “Coalitia de Microfinantare”. Detalii despre acestea se pot afla pe pagina web www.micro-finance.ro


• Pe langa acestea, se mai adreseaza aproximativ aceluiasi segment, cu o prezenta firava, cooperativele de credit si o singura banca – ProCredit Bank.


• ProCredit are clienti in mare majoritate din zonele urbane, pe cand celelalte organizatii ajung in mediul rural.