Bancile comerciale ofera in general credite specializate, de la cele pentru cumpararea de locuinte, pana la creditele pentru vacanta sau achizitionarea de bunuri direct din magazin. Pentru cei care vor sa-si imparta in alt mod cheltuielile si au scopuri diferite pentru aceeasi suma de bani imprumutata de la banca exista creditul pentru nevoi personale nenominalizate. Avantajul acestui tip de credit este, in primul rand, faptul ca nu este necesara nici un fel de factura care sa demonstreze destinatia banilor.
Fratele creditului pentru nevoi personale este creditul de consum. Diferenta dintre cele doua este ca, la creditul pentru nevoi personale, o data ridicati banii, oferta serviciilor cumparate cu acestia este mult mai larga. Chiar daca o serie de banci au incercat sa faca o departajare intre cele doua tipuri de credite, datorita libertatii mult mai mari de miscare pe care o ofera creditul pentru nevoi personale, acesta pare mai avantajos decat creditul pentru achizitionarea de bunuri de consum. In unele cazuri, diferenta dintre cele doua tipuri de credite este data de dobanda. La BRD, de exemplu, dobanda la creditul nenominalizat este mai ridicata decat la cel de consum cu aproximativ 4% pe an si atunci costurile rambursarii sunt ceva mai mari. Nu acelasi lucru se intampla cu cele doua tipuri de credit de la Raiffeisen Bank, unde creditul pentru nevoi personale este net avantajos fata de cel pentru achizitionarea de bunuri de consum, datorita nivelului anuntat de dobanda. Cele noua banci de la care se poate contracta acest tip de credit au unele caracteristici comune. Deoarece este incadrat in categoria de credit pe termen scurt si mediu, perioada maxima de rambursare a acestuia nu depaseste trei ani la nici una dintre bancile creditoare. Cu exceptia Raiffeisen Bank, unde este necesar un avans de minimum 20% din valoarea creditului, celelalte banci au renuntat deja la aceasta necesitate, avansul ca atare si nivelul lui devenind optional. Valoarea maxima ce poate fi imprumutata poate ajunge si pana la 10.000 de dolari sau numai pana la 1.000 de dolari.
Trebuie insa stiut ca, indiferent de existenta sau nu a unei limite maxime de creditare, de obicei imprumutatul nu poate solicita decat o medie de sase salarii nete, deoarece si aici aprobarea creditului depinde de veniturile nete ale solicitantului.
Spre deosebire de creditul de consum, la cel nenominalizat se pot lua in calcul si alte tipuri de venituri decat cele trecute strict in cartea de munca. La nici una dintre cele noua banci rata lunara de rambursare a creditului nu poate depasi jumatate din veniturile nete ale solicitantului. Exista cazuri in care aceasta limita a fost chiar coborata pana la 40% din venituri (n.r. – Raiffeisen Bank). Trebuie remarcata aparitia unei tendinte noi pe piata creditului pentru nevoi personale. Pentru facilitarea obtinerii lui, bancile tind sa elimine conditia obligatorie a cel putin unui girant care sa aiba venituri asemanatoare cu ale solicitantului de credit. In locul acestuia apare insa polita de asigurare de viata – cazul BCR. Volksbank da posibilitatea de a alege. Astfel, daca solicitantul de credit nu are un girant, poate apela la polita de viata care este, practic, o alta forma de garantare. Daca are girant, poate renunta la polita, pentru ca aceasta ii scumpeste creditul.