Firmele din România se finanţează preponderent prin metode interne conform Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România realizat de BNR. Doar 19% dintre companii au apelat la credite bancare sau de la IFN iar cele mai performante au fost firmele din agricultură, scrie economica.net.

Companiile din domeniul agriculturii, industrie și comerț se finanțează în mare parte de la bănci. Cele din agricultură se remarcă prin utilizarea mai intensivă a creditelor pentru investiții de capital.

Cele mai performante firme în a accesa finanțare sunt cele din agricultură (37%) în timp ce la polul opus se află firmele din sectoarele construcții și imobiliare, în rândul cărora doar 13% au beneficiat de întreaga finanțare solicitată și au acceptat creditul. Structura pasivului firmelor susține aceste rezultate, având în vedere că pentru firmele din sectorul agricol creditele de la băncile autohtone reprezintă 15,4 la sută din pasiv. Firmele din sectoarele construcții și imobiliare au acces mai bun la finanțare din exteriorul țării, fiind diminuată nevoia de creditare de la instituții autohtone.

Companiile care au contractat credite de la bănci sau IFN în ultimele 12 luni apreciază că relația cu instituțiile financiare nu a suferit modificări. În structură, după dimensiune, 73% dintre IMM au indicat faptul că nu au credite în derulare, în timp ce în cazul corporațiilor, ponderea celor fără credite este mai redusă, de 43%.